Noord-Ierse verdachte bloedbad Omagh onschuldig

BELFAST (ANP) - Een Noord-Ierse rechtbank heeft donderdag de verdachte vrijgesproken van de bloedige bomaanslag in het Noord-Ierse stadje Omagh. De aanslag kostte in 1998 29 mensen het leven, meer dan 220 raakten gewond.

Het was het bloedigste incident in de dertig jaar durende burgeroorlog tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland. De rechter sprak de 38-jarige Sean Hoey bijna tien jaar na de aanslag vrij van 56 aanklachten, waaronder de moord op 29 mensen. Hij stelde dat de politie zich schuldig had gemaakt aan ,,opzettelijke en berekende misleiding''.

Een groot deel van het bewijs kwam van omstreden DNA-materiaal. Tijdens het proces bleek dat twee politiemannen tijdens hun getuigenis hadden gelogen over de manier waarop zij forensisch bewijsmateriaal hadden verzameld. De rechter heeft de verslagen van de rechtszaal naar de ombudsman van de politie gestuurd.

Uitgebreid onderzoek

De elektricien Hoey zat al vier jaar vast en werd in 2005 aangeklaagd na een uitgebreid onderzoek van honderden getuigen en meer dan vijfhonderd bewijsstukken. Hij zou de 225 kilo zware bom hebben gemaakt. De rechtszaak duurde tien maanden.

De aanslag in het marktstadje Omagh, ten westen van Belfast, had plaats op 15 augustus 1998. Het oudste slachtoffer was 66, de jongste slechts achttien maanden. Dat was een paar maanden nadat de Goede Vrijdag-akkoorden een einde hadden gemaakt aan dertig jaar geweld tussen katholieke republikeinen en protestantse royalisten. Een afsplitsing van het katholieke Ierse Republikeinse Leger, de REAL IRA, eiste de verantwoordelijkheid op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden