Noord-Ierse IRA bereid volledig te ontwapenen

Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) is bereid volledig te ontwapenen. Dit is maandag bekendgemaakt door de Canadese generaal John de Chastelain, voorzitter van een speciale commissie in Noord-Ierland die moet toezien op het inleveren van de wapens door alle paramilitaire groepen....

De Chastelain maakte geen details bekend, maar sprak van een 'bevredigende verklaring'. De Ierse premier Ahern noemde het echter een 'historische doorbraak'. Londen zei de verklaring 'warm te verwelkomen'.

Het Noord-Ierse vredesproces verkeert sinds begin juli in een crisis. De gematigde protestantse leider David Trimble stapte op 1 juli op als premier, omdat de IRA de termijnen voor inlevering van de wapens opnieuw had overschreden.

De Britse premier Blair en zijn collega Ahern probeerden de breuk te lijmen, maar slaagden daar niet in. Vorige week presenteerden zij een allesomvattend vredesplan, maar daarin werd niet tegemoet gekomen aan de belangrijkste protestantse eis: volledige vernietiging van de wapens door de IRA en andere paramilitaire groeperingen.

Maar precies op de dag dat het ultimatum voor dit plan afliep, kwam de IRA bij monde van generaal De Chastelain met een verklaring bereid te zijn 'de wapens volledig en controleerbaar buiten gebruik te stellen'. Termijnen daarvoor worden echter niet genoemd, ook zegt de IRA niet of het enorme wapenarsenaal zal worden vernietigd of ingeleverd. Niettemin is de verklaring van historisch belang: tot nu toe heeft de IRA steeds gezegd 'de wapens nooit te zullen opgeven'.

De protestantse partijen reageerden gisteren niettemin sceptisch op de IRA-voorstellen. Ex-premier Trimble noemde het een 'belangrijke stap', maar zei niet tevreden te zijn voordat de IRA ook daadwerkelijk de wapens vernietigt. Hij wil daden en niet enkel woorden. Meer radicale protestantse groeperingen beschuldigden de IRA van vertragingstactiek en wezen de voorstellen meteen af. Leider Gerry Adams van Sinn Féin, de politieke vleugel van de IRA, zei dat de verklaring van de 'provisionals' de basis moet zijn voor hervatting van het vredesproces en het lijmen van de coalitieregering van protestanten en katholieken die met het aftreden van Trimble werd opgeblazen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden