Noord-Holland: ton voor bestrijding eerwraak

De provincie Noord-Holland trekt volgend jaar 100.000 euro uit voor onderzoek naar en bestrijding van eerwraak. Provinciale Staten hebben een motie van de PvdA met dat voorstel unaniem gesteund, aldus een woordvoerder dinsdag....

ANP

Volgens de indiener van de motie, PvdA-Statenlid Songl Akkaya, moet eerst worden onderzocht hoe groot de omvang is van ‘eergerelateerd’ geweld in Noord-Holland. Daarna moet de provincie activiteiten steunen om het probleem te bestrijden.

Akkaya denkt daarbij aan een grote voorlichtingscampagne voor MBO-leerlingen en hun ouders en het helpen van hulpverleners om eerwraak eerder vast te stellen.

Eerwraak is ook in Noord-Holland geen onbekend verschijnsel. In juni dit jaar is op het NS-station in Alkmaar een 24-jarige Turkse vrouw door haar ex-man doodgeschoten. Volgens Statenlid Akkaya wilde de dader zijn familie-eer zuiveren door zijn ex-vrouw te vermoorden.

Akkaya stelt dat het goed is dat de provincie zich actiever met de bestrijding van eerwraak gaat bemoeien. De landelijke en plaatselijke overheid kunnen het volgens haar niet alleen af. ‘Er zijn nu nog forse belemmeringen. Zo is het op nationaal niveau lastig om een beeld te krijgen van de omvang van het probleem. Daarnaast hebben lokale overheden vaak onvoldoende knowhow en mogelijkheden om eerwraak goed in de gaten te houden en met preventieve acties te komen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden