Noord-Holland stopt financiering reactor

Het provinciebestuur van Noord Holland heeft de financiering van de nieuwe kernreactor in Petten, Pallas, voorlopig stopgezet. In een geheime vergadering besloot Provinciale Staten een tweede lening van 14 miljoen euro aan het project niet over te maken.

Luchtfoto van de kernreactor van Petten die vorig jaar is stilgelegd omdat hij te onveilig was. Beeld anp

Dat meldt het Radio 1 onderzoeksprogramma Argos vanmiddag op basis van vertrouwelijke stukken. Provincie en Rijk besloten eerder de oprichting van een nieuwe kernreactor mogelijk te maken met leningen van respectievelijk 40 en 80 miljoen euro. Noord Holland maakte daarvan al 8,5 miljoen over, maar weigert nu de tweede tranche van 14 miljoen te doneren.

Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie beschouwt Pallas als een 'zeer risicovol project', schrijft hij in een vertrouwelijke brief aan de commissie Energie, Economie en Beleid van Provinciale Staten. Anders dan eerder werd toegezegd, heeft het project namelijk nog geen private investeerders kunnen vinden om de reactor te gaan exploiteren.

Een meerderheid van de partijen in de commissie steunde achter gesloten deuren het besluit van Bond (CDA) om het geld nu niet te lenen, meldt het programma. De gedeputeerde wijst in zijn brief op de onzekere toekomst van de markt voor medische isothopen, waarin Pallas zou gaan voorzien.

Overschot

Internationale organisaties als OECD en NEA voorspellen volgens hem in 2020 een overschot op de markt van isotopen vanwege nieuwe productiefaciliteiten die in aanbouw zijn, en omdat ze ook op een andere manier (met cyclotrons) kunnen worden gemaakt.

Voor Noord-Holland betekent de cluster bedrijven rond de reactor in Petten een belangrijke bron van werkgelegenheid. Het gaat om 1600 directe banen terwijl aan de nieuwe reactor volgens de provincie nog eens 500 directe en 1500 indirecte arbeidsplaatsen verbonden zouden zijn. Rijk en Provincie maakten de afspraak dat Pallas met privaat kapitaal gebouwd zal worden en dat de lening van 80 miljoen euro daarbij met rente wordt terugbetaald. Ze besloten ook tot 'concensus' over verdere stappen: als de ene partij ermee stopt, doet de andere dat ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden