Noord- en Zuid-Koreaanse militairen oefenen terwijl spanningen oplopen

Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn vorige week begonnen met de jaarlijkse militaire oefening Foal Eagle waarbij meer dan 200.000 soldaten in actie komen. Ook het Noord-Koreaanse leger oefent op grote schaal voor een mogelijke confrontatie. De spanningen in de regio lopen op sinds Noord-Korea vorige week het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea opzegde.

Noord-Koreaanse soldaten oefenen voor een mogelijk conflict met Zuid-Korea Beeld reuters
Noord-Koreaanse soldaten oefenen voor een mogelijk conflict met Zuid-KoreaBeeld reuters

Verenigde Staten
Op 1 maart begonnen de Amerikanen, die standaard 28.500 soldaten in Zuid-Korea hebben gestationeerd, aan de grootscheepse jaarlijkse oefening Foal Eagle, in samenwerking met het Zuid-Koreaanse leger. De oefening duurt twee maanden en er doen 11.000 Amerikaanse en 200.000 Zuid-Koreaanse militairen aan mee. Vandaag begon operatie Key Resolve, een onderdeel van Foal Eagle.

Amerikaanse oorlogsschepen USS Lassen en USS Fitzgerald in de Zuid-koreaanse haven in Donghae Beeld reuters
Amerikaanse oorlogsschepen USS Lassen en USS Fitzgerald in de Zuid-koreaanse haven in DonghaeBeeld reuters

Zuid-Korea
Het leger van Zuid-Korea is één van de grootsten ter wereld. Met 700.000 actieve militairen, meer dan drie miljoen reservisten en modern materieel, behoort het land tot de tien landen met de sterkste legers in de wereld.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten zijn ervan overtuigd dat zij adequaat kunnen reageren op een aanval van Noord-Korea. Op dreiging met nucleaire wapens van Noord-Korea zei het Ministerie van Defensie dat de noorderbuur 'van de aarde zou worden geblazen' als het land ooit een kernwapen zou gebruiken tegen Zuid-Korea.

Zuid-Koreaanse tanks in actie tijdens Foal Eagle Beeld epa
Zuid-Koreaanse tanks in actie tijdens Foal EagleBeeld epa

Noord-Korea
Het Noord-Koreaanse leger is het vierde grootste leger ter wereld. Met meer dan een miljoen soldaten wordt het Noord-Koreaanse leger alleen overtroffen door de legers van China, Rusland en de VS. Daarnaast staan er nog eens acht miljoen reservisten klaar, mocht er oorlog uitbreken. Het materiaal van het Noord-Koreaanse leger is grotendeels verouderd, maar Pyongyang kan Zuid-Korea aanvallen met raketten en ander wapentuig.

Noord-Korea dreigt de VS aan te vallen met kernwapens, maar verondersteld wordt dat dit een loos dreigement is. De test met een atoombom afgelopen februari heeft het land echter een stapje verder gebracht in de ontwikkeling van kernwapens. Daar komt bij dat Noord-Korea in december nog een test heeft gedaan met een langeafstandsraket.

Het leger van Noord-Korea oefent volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten op grote schaal. De landmacht, luchtmacht en marine van Noord-Korea zijn daarbij betrokken. Zuid-Korea beschouwt de activiteiten van het Noord-Koreaanse leger echter nog niet als abnormaal.

Vooralsnog blijft het op het Noord-Koreaanse schiereiland bij dreigende woorden en beperkt het militaire vertoon zich tot oefeningen. Als het conflict toch escaleert, staan twee van de grootste legers ter wereld klaar om tot actie over te gaan.

N oord-Koreaanse soldaten in training op een geheime locatie Beeld REUTERS
N oord-Koreaanse soldaten in training op een geheime locatieBeeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden