Noord- en Zuid-Korea zetten propagandaluidsprekers aan

Noord-Korea heeft aartsvijand Zuid-Korea met gelijke munt betaald. In reactie op de propagandaluidsprekers die Seoul langs de grens met Noord-Korea inzette heeft ook Pyongyang de speakers aangezet, met boodschappen voor de zuiderburen. De Zuid-Koreaanse uitzendingen, die naast aantijgingen tegen het regime van Kim Jong-un ook popsongs bevatten, zijn een reactie op de Noord-Koreaanse bewering dat het land een atoomproef heeft uitgevoerd.

Een Zuid-Koreaanse soldaat nabij de luidsprekers die Seoul vrijdag heeft aangezet om propagandaboodschappen te leveren aan de noorderburen. Foto ap

Zuid-Korea heeft op elf plekken langs de grens met Noord-Korea luidsprekers aangezet gericht naar het Noorden. Het land verwacht boze reacties vanuit Pyongyang en heeft daarom extra militairen langs de grens geplaatst. Toen Zuid-Korea de luidsprekers in augustus kort aanzette, antwoordde Noord-Korea met geweerschoten en oorlogstaal.

Zuid-Korea zendt wereldnieuws, weerberichten en toespraken die de kernproef veroordelen noordwaarts. Ook de slechte situatie van de economie en mensenrechten in Noord-Korea komt aan de orde, aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Daarnaast valt de propaganda van Seoul ook de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un persoonlijk aan. Zo is omgeroepen dat de kleren en modeaccessoires van Kim en zijn vrouw tienduizenden dollars kosten.

Uit de Zuid-Koreaanse luidsprekers klinken naast politieke boodschappen ook popliedjes. 'We hebben een divers aanbod van de meest recente pophits geselecteerd om het interessant te maken', zei een ambtenaar van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Het gaat daarbij vooral om muziek van boybands en meidengroepen van de in Zuid-Korea mateloos populaire K-pop, waarvan het nummer Gangnam Style van PSY wereldwijd de bekendste exponent is. In Noord-Korea is het verboden naar K-pop te luisteren.

Een van de nummers die over de grens wordt uitgezonden door Zuid-Korea. Tekst gaat verder onder de video.

Een Zuid-Koreaanse vrouw bij een uitkijkpost bij de grens met Noord-Korea. Foto ap

De leider van Noord-Korea Kim Jong-un is waarschijnlijk jarig op vrijdag. Hoewel buiten het land niemand zeker is van zijn geboortedatum wordt er vanuit gegaan dat hij vrijdag zijn verjaardag viert. Ook zijn leeftijd is niet bekend - schattingen zijn dat hij ergens tussen de 30 en 40 jaar oud is.

Sancties

Het is nog onduidelijk of de bewering van Noord-Korea klopt dat het deze week een waterstofbom heeft getest. De atoomproef veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 5,1, die gemeten werd in het noordoosten van Noord-Korea en volgens specialisten 'kunstmatig' was. De laatste nucleaire test was in 2013. Wereldwijd is de actie van Noord-Korea veroordeeld en er wordt overlegd over het aanscherpen van sancties tegen het gesloten land.

De laatste maanden verbeterden de verhoudingen tussen Zuid- en Noord-Korea juist. Zuid-Korea liet vrijdag weten dat het nog niet van plan is het industriële complex Kaesong te sluiten, dat het land samen met Noord-Korea beheert. Het bedrijventerrein bevindt zich ten noorden van de grens.

Hieronder nog een popnummer dat Zuid-Korea naar de noorderburen heeft uitgezonden.

Kim Jong Un, de leider van Noord-Korea. Foto reuters
Meer over