Noord-Brabant

DE MAAND IN DEN BOSCH

Tijdens de Maand van de Geschiedenis zijn er in Den Bosch tal van activiteiten, waaronder theater, film, lezingen en beeldende kunst over Bosschenaren, Brabanders, Nederlanders en Europeanen.

Verhalen achter de gevels

De aftrap van de Maand van de Geschiedenis vindt plaats op 2 oktober in het Stadsarchief met twaalf filmportretten van Bosschenaars: Verhalen achter de gevels. Drie jonge filmmakers gingen op zoek naar herkenbare of juist unieke verhalen van bewoners en ondernemers uit de Hinthamerstraat in het centrum van Den Bosch.

Typisch Nederlands in de reclame

Wilbert Scheurs, auteur van diverse boeken over reclamegeschiedenis, legt op 17 oktober in StadsBIEB centrum in zijn lezing Typisch Nederlands in de reclame uit hoe reclame een spiegel vormt van de nationale ziel. De Nederlandse voorliefde voor gezelligheid, 'gewoon doen', zuinigheid en de neiging om collectief uit ons dak te gaan: in reclame-uitingen uit verleden en heden komen ze allemaal voorbij.

Middag van de geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis wordt op 30 oktober afgesloten met een gevarieerd programma in Theater aan de Parade. De finale van de Bossche Historische Quiz wordt gespeeld en er zijn diverse muziek- en theatervoorstellingen.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/denbosch

HET VERLEDEN VAN OSS

De tentoonstelling Made in Oss. Van vee tot MSD gaat over de industriële geschiedenis van Oss en omgeving vanaf 1800. Verhalen van werknemers en werkgevers spelen een belangrijke rol in de tentoonstelling. Wie ervaring heeft in de Osse industrie kan in oktober zijn eigen verhaal kwijt bij de Buurtbank. De interviews worden geplaatst op www.buurtbankbrabant.nl, een initiatief van Erfgoed Brabant. De tentoonstelling Made in Oss is in de maand oktober te zien in Museum Jan Cunen in Oss en het Stadsarchief Oss.

Museum Jan Cunen vertoont in de maand oktober ook de documentaire Donker Oss van Luuk Bouwman. De film gaat over het criminele imago van de stad. Het onderwerp leeft, want in het najaar verschijnt de speelfilm De Bende van Oss. Het criminele verleden van Oss en de mythevorming daaromheen zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis én van de hedendaagse identiteit van de stad.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/oss

JA, IK WIL

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom organiseert op 2 oktober een genealogische dag met speciale aandacht voor het thema Huwelijk. Voor wie altijd nog eens op de foto heeft gewild in trouwjurk of -pak, is dit de uitgelezen kans. Kom naar het stadspaleis en herbeleef de mooiste dag van uw leven onder het genot van een glas gratis champagne en een stukje taart. Ooit getrouwd in het Markiezenhof? Breng dan uw trouwfoto mee en maak deel uit van een historisch overzicht van huwelijken in Bergen op Zoom. Daarnaast kunnen bezoekers op de genealogische dag de betekenis en herkomst van hun achternaam ontdekken en zijn er lezingen en activiteiten voor kinderen.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/burgerlijkestand

VREEMD IN EINDHOVEN

Al duizenden jaren bezoeken 'vreemdelingen' de stad Eindhoven: van Romeinen op weg naar hun forten tot Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Alle nieuwelingen hadden invloed op hun omgeving. Zo is veel van wat wij nu als eigen en vertrouwd zien, afkomstig uit alle hoeken en gaten van de wereld. Vreemd in Eindhoven gaat op zoek naar die vreemde invloeden en eindigt met de vraag: wat is anno 2011 de Eindhovense culturele identiteit?

Vreemd in Eindhoven is een project van Museum Kempenland en het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven. In beide musea is een expositie te zien. Daarnaast zijn er lezingen vol verrassende verhalen, presenteren allochtone amateurkunstenaars hun werk en krijgt de jeugd een bijzonder lesprogramma aangeboden.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/vreemd

BIJ ONS IN BRABANT

Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven organiseert samen met Bibliotheken van Best, Dommeldal, Helmond-Peel en Veldhoven het programma Bij ons in Brabant. Het is een zoektocht naar Brabantse en persoonlijke geschiedenis, naar tradities, teambuilding en de sociale media.

Dit zijn wij

Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, gaat op zoek naar de historische achtergronden van onze tradities. Waarom eten we beschuit met muisjes bij een geboorte, hoe komt het dat de meeste Nederlanders ontbijten met een boterham en waarom is er altijd maar één koekje bij de koffie? Strouken laat in de lezing Dit zijn wij op 6 oktober in Bibliotheek Best zien dat tradities springlevend zijn.

Brabantse roots

Kom genieten van een bijzonder duo: Wim Daniëls en Marlon Kicken. Twee Brabanders opgegroeid in het plaatsje Aarle-Rixtel. De een is er geboren, de ander werd - naar eigen zeggen - 'geïmporteerd'. Daniëls schrijft verhalen over taal en dialect. Kicken, geboren op de Antillen, is cabaretier. Hij noemt zichzelf 'een boerke met dreads' en maakt in zijn shows gretig gebruik van deze typering. De heren praten op 19 oktober over hun Brabantse roots in de bibliotheek van Veldhoven.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/brabant

VIER EEUWEN KAPUCIJNEN

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat de kapucijnen voor het eerst in Den Bosch aankwamen. Daarom zijn er dit najaar veel activiteiten rondom dit thema. De kapucijner orden ontstonden in de 16de eeuw en hebben dezelfde idealen als de heilige Franciscus van Assisi (1181/82-1226), zoals sober leven en opkomen voor de armen. Ook is ieder mens een broeder of zuster, zelfs als hij een ander geloof aanhangt. De naam is ontleend aan de spitse kap die de broeders dragen, de capuccio. Sluit aan bij een stadswandeling door Den Bosch langs de plaatsen waar kapucijnen, clarissen en minderbroeders door de eeuwen heen hebben gewoond en gewerkt. De kapucijnen wonen er nog steeds. Daarnaast zijn er diverse rondleidingen en lezingen.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/kapucijnen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden