Noord-Brabant wordt Brabant

Bijna iedereen zegt het al, binnenkort mag het ook: Noord-Brabant wordt Brabant. De provincie verandert eind dit jaar haar huisstijl....

Noord-Brabant blijft voorlopig als rechtspersoon wel bestaan. De officiële stukken worden nog steeds ondertekend door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Wijziging van de officiële, juridische naam vereist een ingewikkelde procedure. De provincie gaat de mogelijkheden daartoe onderzoeken.

Daarnaast wil het provinciebestuur eerst de reactie van de bevolking op de naamsverkorting afwachten. In een peiling van Omroep Brabant op internet blijkt een meerderheid vooralsnog geen voorstander. Vrijdagmiddag was 57 procent van de respondenten het oneens met de nieuwe roepnaam, 34 procent sprak zich uit voor 'Brabant'.

Vooral historici betreuren de ingreep. De stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening vindt de maatregel getuigen van een betreurenswaardig gebrek aan historisch besef. Volgens directeur J. van Oudheusden geeft de naam juist goed weer dat Noord-Brabant ooit onderdeel uitmaakte van het veel grotere hertogdom Brabant.

Enige weken geleden werd nog het startschot gegeven voor een geschiedschrijving van het oude hertogdom Brabant, dat zich uitstrekte van Den Bosch tot aan Brussel en Leuven. 'Zuid-Brabant' heeft als naam echter nooit bestaan. Het Belgische deel van het hertogdom bestrijkt de provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Antwerpen en het gewest Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden