Nooit was een akkoord over Kosovo zo dichtbij

De Servische en Kosovaarse regering zijn dicht bij een akkoord over de Servische minderheid in Kosovo.

VAN ONZE CORRESPONDENT JAN HUNIN

WARSCHAU - Een dag nadat het de Europese Unie in Brussel niet lukte een doorbraak te forceren, stelde een woordvoerder van de Servische president Tomislav Nikolic dat zijn land de komende dagen zware beslissingen te wachten staan. Ook premier Ivica Dacic en zijn Kosovaarse collega Hashim Thaci drukten de hoop uit dat er alsnog een compromis uit de bus komt.

Dinsdag hadden beiden in Brussel een achtste en laatste onderhandelingsronde bijgewoond. Na afloop omschreef de Europese buitenlandchef Catherine Ashton de kloof tussen beide partijen als 'erg smal, maar diep'. Ze zei daarmee formeel een punt te willen zetten achter de Europese betrokkenheid bij de onderhandelingen.

De twee delegaties beloofden Ashton wel op de hoogte te houden van hun consultaties met het thuisfront.

Een akkoord moet een einde maken aan de feitelijke splitsing van Kosovo in een Albanees en Servisch deel. De Albanese regering in Pristina heeft geen gezag in het door de Servische minderheid gedomineerde noorden van Kosovo. Vijf jaar na het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid door de Albanese Kosovaren zijn de instellingen er nog altijd in Servische handen.

Tijdens de onderhandelingen verklaarde Belgrado zich bereid in ruil voor vergaande autonomie voor de Servische minderheid zijn instellingen terug te trekken. Een op te richten Bond van Servische Gemeenten zou naast het noorden ook nog zes enclaves in het zuiden van Kosovo omvatten. Er zou daar een multi-etnische politiemacht opgericht worden. Alleen over de rol van justitie en leger kon geen akkoord worden bereikt.

Belgrado verzet zich tegen het stationeren van Kosovaarse troepen in Servisch gebied. Pristina is tegen de oprichting van etnisch-Servische rechtbanken.

Het mislukken van de onderhandelingen is een doorn in het oog van de Europese Unie, die sinds de het eind van de jaren negentig van dichtbij betrokken is bij het conflict. Ze heeft er een eigen politiemissie. Veel lidstaten nemen er ook deel aan een door de NAVO gecoördineerde vredesmacht.

Ook voor de twee partijen staat er veel op het spel. Door het afspringen van de onderhandelingen dreigt Kosovo naast een samenwerkingsakkoord met Brussel te grijpen, de eerste stap op weg naar lidmaatschap van de Europese Unie.

Servië riskeert nog meer. Zolang de betrekkingen met Kosovo niet worden genormaliseerd, maakt het geen kans op een startdatum voor de toetredingsonderhandelingen met de EU. Op 16 april komt de Europese Commissie met een nieuw toezichtsrapport.

Om in Brussel een goede beurt te maken, heeft Belgrado veel water in de wijn gedaan. De socialist Dacic liet eerder weten dat Kosovo voor Servië verloren is, een opvallende uitspraak voor een oud-medewerker van Slobodan Milosevic, die bovendien aan het hoofd staat van een door nationalisten gedomineerde regering. Veel Serviërs zien Kosovo als een afvallige provincie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden