Nooit op zondag

Gealarmeerd door een 'kijktip' in de elektronische nieuwsbrief van Abdullah Haselhoef keek ik gisteren met extra aandacht naar het late avondprogramma Pauw in Panama....

Paul Brill

Wie van Jeroen Pauws gasten zou dit varkentje wassen? De niet bepaald als CIDI-criticus bekend staande schrijver Leon de Winter? Het verschrikkelijke duo Rob Muntz & Paul-Jan van de Wind? Nee, het bleek de zojuist afgezwaaide imam zelf te zijn, die ook in het programma te gast was. En hij kwam niet met een ander onderzoek naar antisemitische incidenten aanzetten, maar ventileerde simpelweg een mening.

Zo verzorg je dus je eigen publiciteit. Misschien moet ik het ook eens proberen. Eerst stuur ik aan al mijn relaties een mailtje waarin zij erop attent worden gemaakt dat binnenkort in de Volkskrant zal worden aangetoond dat ex-imam Haselhoef inderdaad de 'kakelende puntmuts' is die hij zelf al eens bij introspectie heeft waargenomen. En vervolgens schrijf ik dat hier pontificaal op.

Maar ik maak me geen illusies: dan nog zal hij een manier vinden om met grote regelmaat op de buis te verschijnen. Want hij mag dan wel klagen over de media en de journalisten, maar hij heeft zijn faam vrijwel geheel aan hen te danken. En van hun kant hebben de talkshows grote behoefte aan iemand die als spreekbuis van de islamitische gemeenschap kan worden opgevoerd en ook nog verstaanbaar is. In het land der gebreide petjes is puntmuts koning.

Iemand die dezer dagen ook wel wat reclame voor zichzelf kan gebruiken, is fractieleider Kars Veling van de ChristenUnie. 2Vandaag besteedde gisteren aandacht aan het onderzoek dat een partijcommissie heeft verricht naar het tegenvallende verkiezingsresultaat. De reportage had een onbedoelde komische inslag. Volgens de onderzoekscommissie moet het CU-verlies in de eerste plaats worden toegeschreven aan het feit dat nogal wat kiezers op het allerlaatste moment om strategische redenen zijn gedeserteerd naar het CDA.

'Maar er is meer', zei de commentaarstem van 2Vandaag, terwijl de achtergrondmuziek aanzwol tot een dreigend geroffel. Ik verwachtte toen de onthulling dat Veling in zijn achtertuin wiet teelt of op gezette tijden een vrouw van lichte zeden in Nunspeet bezoekt. Maar nee, we kregen een fragment uit een interview met de rubriek Kruispunt te zien waarin hem gevraagd werd wat hij vindt van een ijsje op zondag. 'Lekker hoor', was het laconieke antwoord, dat zijn partij mogelijk duizenden stemmen heeft gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden