Nooit meer zinloos stroom snoepen

Een desktopcomputer staat zelden alleen. Meestal hangt er een printer aan, plus speakertjes, en soms een externe harde schijf. Deze randapparaten hebben een eigen adapter die altijd stroom verbruikt, ook als ze niet zijn ingeschakeld.

Bard van de Weijer

Twee kleine adapters voor de speakers en de harde schijf en een grotere voor de printer verbruiken gezamenlijk zomaar 15 watt, wat op jaarbasis neerkomt op een kleine 100 kilowattuur. Bij een gemiddeld gezin verslurpen deze apparaten ongemerkt ongeveer 3 procent van het totale stroomverbruik, terwijl dat eenvoudig te voorkomen is.

Bijvoorbeeld met deze stekkerdoos van apparatenmaker Trust. Vier van de stopcontacten zijn op een slimme manier aan elkaar gekoppeld, waardoor ze de stroomtoevoer afsluiten als de pc uit staat.

Dat werkt als volgt. Eén van de stopcontacten is de zogenoemde master. Hierop wordt de pc aangesloten, die als hij aan staat flink wat stroom trekt. Zodra de gebruiker het apparaat uitschakelt of in de slaapstand zet, valt het stroomverbruik terug tot onder de 30 watt. Op dat moment wordt automatisch de elektriciteitstoevoer afgesloten naar de drie andere stopcontacten, waarin de adapters zitten van de printer, externe schijf en speakers.

Deze verbruiken vanaf dat moment dus geen stroom meer, uitgaande van de gedachte dat gebruikers de printer of speakers niet nodig hebben als de computer uit staat. Winst voor het klimaat: 89 kg minder kooldioxide per jaar.

Winst voor het huishouden: uitgaande van een kostprijs per kilowattuur van 15 cent, verdient het apparaat zich in twee jaar terug. Daarna wordt jaarlijks zo’n 15 euro bespaard. Een bijkomend voordeel is dat alle apparaten automatisch ingeschakeld worden zodra de computer wordt aangezet – al is het de vraag of dat wenselijk is: de printer, bijvoorbeeld, zal niet altijd worden gebruikt als de pc aan staat. Als die printer wel steeds wordt ingeschakeld terwijl er niets te printen is (en het verbruik op dat moment dus veel hoger ligt), kan de uiteindelijke besparing wel eens negatief zijn. Liever dus ook altijd de aan/uitknop van het apparaat gebruiken.

Let verder op bij het aansluiten van de apparatuur, want de Energy Saving 8 Port Surge Guard heeft ook nog vier stopcontacten waar altijd spanning op staat. De stekkerdoos van Trust beschermt computerapparatuur daarnaast ook nog tegen overspanning, en er zit een automatische zekering op.

Trust is niet de enige die stroombesparende stekkerdozen biedt, er zijn diverse andere producten verkrijgbaar die hetzelfde kunstje doen.

De besparing per huishouden van deze stekkerdozen is uitgedrukt in euro’s misschien niet opzienbarend, maar doordat er zoveel woningen zijn waarin adapters nodeloos stroom snoepen, kan de totale energiebesparing flink oplopen als deze apparaten alom ingezet worden.

Omdat niet bekend is of mogelijk schadelijke materialen worden gebruikt bij de productie van stekkerdozen als de Energy Saving 8 Port Surge Guard, geldt het duurzaamheidsoordeel alleen voor het stroomverbruik.

Bard van de Weijer

* * * *

Energy Saving 8 Port Surge Guard, winkelprijs rond euro 25. www.trust.nl

Duurzaamheidscijfer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden