Nooit meer lege batterijen

Prima natuurlijk dat Lego Mindstorms op batterijen loopt. Maar Rolf Hut hikte aan tegen het om de haverklap wisselen van de batterijen en zette er gewoon een stekker aan.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Met een kubus van Rubik kun je 43.252.003.274.489.856.000 combinaties maken. Slechts één daarvan telt als oplossing: zes vlakken met gelijke kleuren. Ik heb een haat-liefdeverhouding met Rubiks kubus. De puzzel is ingenieus, de wiskunde die je erop kunt loslaten erg mooi. En toch: het lukt mij nooit hem zelf op te lossen. Het is een trucje, dat weet ik ook wel, maar ik heb nooit het geduld en wel de arrogantie om te vinden dat ik de kubus van Rubik zonder trucje zou moeten kunnen oplossen.

Dus bouwde ik een MindCuber: een robot van Lego Mindstorms die Rubiks kubus kan oplossen. Of eigenlijk: ik bouwde een MindCuber na.

Nabouwen heeft een negatieve bijklank en dat vind ik onterecht. Van nabouwen leer je. Je kunt honderd boeken lezen en TED-video's bekijken over hoe ingenieus een strandbeest is; je kunt er ook zelf een maken. Als je iets hebt nagebouwd, heb je het in je vingers. Daarom kon ik in een eerdere aflevering een strandbeestpoot gebruiken voor mijn Lego-kopieerapparaat-ding.

Rondrijdende robots

David Gilday, de ontwerper van de MindCuber, legde zichzelf de restrictie op dat hij alleen de Lego-onderdelen uit de basisdoos van Mindstorms wil gebruiken om de kubus van Rubik op te lossen. Zo kan iedereen die de basisdoos heeft een MindCuber bouwen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet David erg ingenieuze dingen doen, vooral met de arm die de kubus een slag kan draaien en tegelijkertijd op zijn plaats kan houden. Met veel plezier spendeer ik een zondagochtend aan het in elkaar zetten van mijn MindCuber en het in de vingers krijgen van Davids ingenieuze oplossingen.

Mijn 2-jarige zoon Luuk vindt de robot direct geweldig. Hij mag de kubus in de war brengen en dan lost de robot hem voor hem op. Hij is er de rest van de zondag zoet mee. En ik ook. Want zo ongeveer elke 30 minuten moeten er nieuwe batterijen in. Als ik de lege batterijen nog eens doormeet, blijken ze meer dan half vol. Blijkbaar zijn de Mindstorms-motoren erg gevoelig voor een kleine afname van de batterijspanning. En zo wordt een weekend-nabouwproject toch een Maakbare Wereld.

Ik snap dat Mindstorms standaard op batterijen werkt: je kunt er geweldige rondrijdende robots mee maken. Maar de MindCuber gaat nergens heen en kan dus ook gewoon zijn energie uit het stopcontact krijgen. Normaal sloop ik in zo'n situatie een apparaat open en soldeer draden aan de plus- en minpolen. Dat wil ik nu niet: als ik de MindCuber ooit uit elkaar haal om een andere Mindstorms-robot te bouwen, moeten er gewoon weer batterijen in kunnen. Wat nou als ik een batterij had waar een stekker uit komt? Die ga ik maken!

Geen batterijen meer

In de Mindstorms Brick gaan zes AA-batterijen die samen voor 6 × 1,5 = 9 volt aan spanning zorgen. Ik kan zes batterijen met een stekker maken, maar het is gemakkelijker om er eentje te maken die 9 volt levert en vijf batterijen die niets doen behalve hun plus en min met elkaar verbinden ('kortsluiten').

Als eerste prototype voor de kortsluitbatterijen druk ik een spijker door een kurk. De spijker zaag ik op maat. De kurk vijl ik af tot de juiste dikte. Dat werkt, maar het is rotwerk en de kurk verkruimelt erg snel.

Ik besluit het professioneler aan te pakken: in Haarlem zit sinds kort een 3D-printwinkel: Multi-3DPRINT. De standaardvorm van een AA-batterij staat op Wikipedia. Ik laat twee versies printen. Ten eerste een huls ter grootte van een AA-batterij, waar ik een spijker doorheen kan duwen. Dit worden de kortsluitbatterijen.

Ten tweede een holle batterij uit twee helften waar ik aan de plus en de min een stroomdraadje kan solderen. Dat gaat via een gaatje in de zijkant naar buiten. De twee helften superlijm ik op elkaar en het draadje gaat door een gaatje in het deksel van de Brick naar buiten.

Met een kroonsteentje sluit ik daarop een 9V-adapter aan en klaar! Mijn Mindstorms draait voortaan op de (groene!) energie uit mijn stopcontact. Geen batterijen meer nodig.

Het beweegt, maakt geluidjes en het heeft kleurtjes. Ik ben blij dat Luuk in plaats van naar de televisie nu graag naar mijn MindCuber kijkt. En ik kijk graag mee. Misschien dat ik dan dat trucje om in ongeveer veertig bewegingen van 43.252.003.274.489.856.000 combinaties naar een oplossing te gaan eindelijk ook doorkrijg...

Heb je een apparaat dat batterijen gebruikt maar stilstaat in de buurt van een stopcontact? De 3D-files om batterijen te (laten) printen staan op rolfhut.nl/3dbatterijen. Je hebt een adapter nodig die een spanning kan leveren gelijk aan het aantal batterijen maal 1,5 V. Print één adapterbatterij en voor de rest kortsluitbatterijen.

Blog over namaken: rolfhut.nl/2014/06/19/ maker-worden-maak-dingen-na

Maakbare Wereld over het Lego-kopieerapparaat-ding (24 januari): rolfhut.nl/projectnathan

Blog over nabouwen MindCuber: rolfhut.nl/2015/02/08/weekend-projectje-een-MindCuber-namaken

Download 3D-files voor batterijen: rolfhut.nl/3dbatterijen

null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden