Nooit meer kans om je te vervelen

In het hotel kunnen duels worden verloren, zo bleek tijdens eerdere EK's en WK's. In Polen zal dat niet gebeuren. Deel 8

Zeker in vergelijking met het koninklijke kasteel en de eeuwenoude kathedraal een paar honderd meter verderop, is het Sheraton Hotel in Krakau erg lelijk. Het heeft veel te bieden, anders zou de KNVB niet voor dit hotel aan de Wisla hebben gekozen. Hier zal het de jongens aan niets ontbreken.


Buiten waken politieagenten die niet al te vrolijk kijken, binnen kunnen de gasten genieten van een cocktail in de Qube Vodka Bar of Tex-Mex gerechten proberen in de Some Place Else Bar, aldus reserveringssite Booking-com. Een korte inspectie leert dat in de kolossale lobby een boom staat; een echte.


Een wandeling van vijf minuten voert de gasten naar de even fraaie als pittoreske Rynek G¿ówny (Grote Markt) van Krakau, dat trouwens de een na grootste stad van Polen is, de Tweede Wereldoorlog nagenoeg ongeschonden doorkwam - de gebouwen dan - en dat in reisgidsen met enige overdrijving wordt omschreven als het Florence van Polen. Tot zover Krakau.


Het Sheraton Hotel is sinds maandagavond het middelpunt van het universum van Oranje. Hier worden wedstrijden gewonnen, mokkende reserves opgebeurd, geblesseerde spelers behandeld, conflicten uitgesproken, tactische plannen gemaakt en niet onaardige anekdotes over vroeger verteld, waar Kees Jansma zelf nog het hardst om moet lachen.


Niet voor niets wordt in de volgerskaravaan gesproken over een basiskamp. Het Sheraton Hotel is in elk geval tot 18 juni de war room van Oranje. De spelers hebben er allemaal hun eigen kamer en volgens het Algemeen Dagblad wordt getracht van de lobby een trefpunt te maken, want 'samen lachen werkt het best', volgens de staf van Oranje. Dat is zonder twijfel waar.


Het belang van een goed hotel moet niet worden onderschat. In het hotel kunnen wedstrijden worden gewonnen. Dat in 1990 tijdens het WK in Italië de sfeer in de spelersgroep volledig verziekt was, werd voor een deel veroorzaakt door de keuze van het hotel.


Oranje verveelde zich kapot op Sicilië, in een afgelegen hotel zonder vertier. De voorbereiding op het toernooi was ook al rampzalig geweest. In Oostenrijk werd een tropenrooster beproefd bij een temperatuur van 5 graden en in Joegoslavië verbleef de ploeg in een afgelegen, spookachtige burcht. Toen het wereldkampioenschap begon haatten de spelers elkaar zo dat zelfs het afspelen van de bal tijdens een partijtje op de training al te veel was gevraagd.


Vier jaar later pakte de hotelkeuze voor het WK in de Verenigde Staten iets beter uit, maar ook in het resort in Florida sloeg de verveling toe. Wie niet van golfen hield, had pech. In het resort was het gadeslaan van slaperige kaaimannen in modderige kreken de enige andere afleiding.


Sinds Hans Jorritsma als teammanager werd aangetrokken, op voorspraak van Guus Hiddink, loopt bij Oranje nooit meer iemand de kans zich te vervelen. Ongemakken als een kleine voedselvergiftiging, gehorige kamers of chagrijnige serveersters zijn uitgesloten.


In Lausanne verbleef de delegatie in een hotel, of beter gezegd een paleis, waar gewoonlijk alleen sjeiks, Zwitserse bankiers en Russische oligarchen slapen. Het blijft een wonderlijk gezicht, voetballers die in dit soort luxe oorden verveeld door de gangen sloffen, kauwgom kauwend en naar muziek luisterend, maar zo gaat dat nu. Voor het Nederlands elftal is alleen het beste goed genoeg, zoals het Sheraton in Krakau.


Wat trouwens vreemd is, is dat Nederland de drie groepswedstrijden ruim 1.300 kilometer verderop speelt, in Charkov, een stad die door de strenge keurmeesters van de KNVB om diverse redenen (klimaat, hotelaanbod, trainingsfaciliteiten) volkomen ongeschikt werd geacht voor een langer verblijf dan een nacht.


De keerzijde is dat Oranje zich in tien dagen zes keer in een vliegtuig moet hijsen en na de wedstrijden tegen Denemarken, Duitsland en Portugal pas midden in de nacht dodelijk vermoeid terugkeert in Krakau.


Het wordt op de koop toe genomen. In het strategische masterplan is het voornaamste wapen nu eenmaal Krakau, het Florence van Polen, een stad waar we de komende weken nog veel van gaan horen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden