Nooit meer Beatrix op Koningsdag

Een Grande Parade met vijftig schepen, de festiviteiten in één gemeente in plaats van de gebruikelijke twee en een Koningsdag mét de drie prinsesjes, maar zonder prinses Beatrix, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en prinses Mabel. Dit zijn in een notendop de nieuwigheden van de eerste Koningsdag 'nieuwe stijl'. Eerste editie: 27 april in Dordrecht.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun dochter prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane vorig jaar tijdens de eerste Koningsdag in Amstelveen. Beeld anp
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun dochter prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane vorig jaar tijdens de eerste Koningsdag in Amstelveen.Beeld anp

De meest in het oog springende verandering is dat prinses Beatrix al twee jaar na haar abdicatie de festiviteiten niet meer zal bijwonen. Volgens Remco Meijer, verslaggever Koninklijk Huis voor de Volkskrant, doet de koninklijke familie dit 'om de generatiewisseling te accentueren'.

Ook nieuw: er wordt niet alleen maar door de stad gewandeld. Het gezelschap verplaatst zich per boot, met elektrisch vervoer en het laatste stuk lopend.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen op Koningsdag langs vijf historische plekken trekken. Ze beginnen hun bezoek aan Dordrecht om 11 uur (een uurtje later dan tot nu toe gebruikelijk) op het Groothoofd, een kade langs het rivierenknooppunt van Oude Maas, de Noord en de Merwede en maken vanaf daar een tocht langs de 'iconen' van Dordrecht. Het bezoek aan de stad gaat ruim twee uur duren.

Oude elementen
'We hebben de dag op een eigentijdse manier vormgegeven met behoud van oude elementen. We kregen alle vrijheid om met een eigen programma te komen, waarbij we geen beperkingen gevoeld of ervaren hebben', zei de burgemeester op de persconferentie vandaag.

Op het Groothoofd zullen de koninklijke gasten vanaf een grote tribune een 'Grande Parade' bijwonen, een soort vlootschouw. Zo'n vijftig oude en moderne vaartuigen komen langs. 'Hiermee wil Dordrecht de maritieme geschiedenis van het gebied laten zien, en de koning wil hiermee het belang van het bedrijfsleven benadrukken', aldus Meijer.

Ambachtelijke producten
Dan gaat het langs de Dordtse iconen, zoals de Grote Kerk met een presentatie van het jaarlijkse Bach Festival en het Scheffersplein, een horecaplein in de binnenstad waar 'ambachtelijke bedrijven' hun producten tonen.

De volgende stop is het Hof van Dordrecht, een historisch museum rond de eerste vrije Statenvergadering in 1572. De koning zal het museum officieel openen. Daarna gaat het naar het laatste punt, het Statenplein, dat op de grens ligt van de historische binnenstad en het nieuwe winkelgebied. Daar zal een manifestatie plaats hebben met als thema 'De Dordtse jeugd is het einde'.

De kosten van deze Koningsdag zijn begroot op 1 miljoen euro, waarvan de gemeente 750.000 euro bijdraagt en de provincie Zuid-Holland 250.000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden