Nooit hopeloos

BEREND JAN BOCKTING

Optimisme is nieuw voor ons, vertelde de ene broer. We wilden zien of we een film konden maken die anders is, zei de ander. De Waalse filmmakers/broers Jean-Pierre en Luc Dardenne, met films als Rosetta (1999) en L'enfant (2005) chroniqueurs van somberte in de lagere klasse, maakten met Le gamin au vélo ('Het kind met een fiets') hun meest lichtvoetige film tot nu toe. De kracht van de film schuilt in de eenvoud van het verhaal, dat draait om een jongetje dat door zijn vader in de steek is gelaten. De debuterende kind- acteur die hem vertolkt, Thomas Doret, krijgt dankzij die minimale vertelling alle ruimte om te schitteren.

De titelverwijzing naar Vittorio de Sica's neorealistische meesterwerk Fietsendieven (1948) dient overigens niet letterlijk te worden opgevat. Waar de band tussen vader en zoon in die film ontegenzeggelijk sterk is, toveren de Dardennes hier in al hun eenvoud volstrekt geloofwaardig 21ste-eeuwse familiegedoe tevoorschijn, dat, gezien door de ogen van een 11-jarige, nooit in hopeloosheid ontaardt.

Le gamin au vélo (The Kid with the Bike) (Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2011)

Nederland 2, 00.15-01.35 uur.

The Importance of Being Earnest

(Oliver Parker, 2002) Oscar Wilde's verfijnde toneelstuk The Importance of Being Earnest uit 1895 is meermalen verfilmd - zoals aan het leven van de in 1900 in eenzame ballingschap te Parijs overleden Iers-Britse dandy verscheidene documentaires en speelfilms zijn gewijd. In 2002 regisseerde Oliver Parker een uitbundige versie, zeker vergeleken met de onderhoudende verfilming van Anthony Asquith uit 1952. Parker zet een sterrencast in, onder wie Colin Firth, die later voor zijn mooie, maar afstandelijke rol in Tom Fords A Single Man een Oscarnominatie kreeg. Firth kon zichtbaar goed overweg met de geraffineerde teksten en plotwendingen van Wilde en met zijn tegenspeler Rupert Everett.

BBC 2, 13.00-14.30 uur.

Shrek 2

(Andrew Adamson, Kelly Asbury en Conrad Vernon, 2004) Vervolg op het zeer populaire eerste Shrekdeel is minder verrassend dan zijn voorganger, maar - niet zo gek - veel minder leuk. Het groene monster en zijn mollige vrouw gaan na hun trouwerij, waarmee deel één eindigde, op bezoek bij de koning (met de stem van John Cleese), die de uitermate vervelende Prince Charming (Rupert Everett) als geheim wapen inzet. Antonio Banderas overtreft zichzelf als prikkelbare gelaarsde kat - zijn personage kreeg twee jaar geleden een aparte film. De vele lollige filmverwijzingen, van The Matrix en The Lord of the Rings tot From Here to Eternity, Spider-Man en Alien, zijn wederom scherper dan de andere, flauwere grappen.

RTL 5, 20.30-22.15 uur.

Criminal

(Gregory Jacobs, 2004) Aardige remake van een succesvolle Argentijnse misdaadkomedie Nueve reinas (Nine Queens), het debuut uit 2000 van de talentvolle filmer Fabián Bielinsky (El aura, 2005). De Amerikaanse herhalingsoefening neemt zichzelf wat serieuzer, waardoor het losbandige verhaal waarin iedereen iedereen bedriegt wat minder op zijn plek valt. Amusant blijft het wel, de in hoog tempo over elkaar buitelende wendingen rond een corrupte agent (hier John C. Reilly), die een oplichtertje (Diego Luna) arresteert om hem klaar te stomen voor het echte werk.

SBS 6, 00.05-01.40 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden