Nooit geweten wat Josef in de kelder uitspookte

Oostenrijk is geschokt over ‘de ergste misdaad ooit’. De bevolking moet zich diep schamen, concludeert een krant. Fritzl heeft eind jaren zestig gevangen gezeten wegens een zedendelict.

Van onze buitenlandredactie

Fritzl heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. De 73-jarige Oostenrijker wordt ervan verdacht zijn dochter 24 jaar lang in een kelder onder zijn huis in het stadje Amstetten opgesloten te hebben gehouden en zeven kinderen bij haar te hebben verwekt. De voormalige elektrotechnicus heeft volgens politiechef Frans Polzer de opsluiting en het misbruik van zijn nu 42-jarige dochter Elisabeth toegegeven.

Een Oostenrijkse onderzoeksrechter heeft Fritzl dinsdag onder voorarrest geplaatst. De voorlopige hechtenis duurt veertien dagen en kan worden verlengd, maakte de aanklager in de zaak bekend.

Fritzl heeft ook zeven kinderen bij zijn eigen vrouw Rosemarie, inmiddels allen volwassen. Ook adopteerde hij drie kinderen van zijn dochter Elisabeth die in 1984 spoorloos verdween en naar zijn zeggen in een sekte zat.

Oostenrijkers reageerden maandag geschokt op het nieuws. Dagbladen kopten over ‘de ergste misdaad ooit’ in de ‘kelderhel’. Kritisch vroegen de kranten zich af hoe het kon gebeuren dat de autoriteiten en burgers van Amstetten, 130 kilometer ten westen van Wenen, nooit iets hebben gemerkt van ‘het martelaarschap in het horrorhuis’. De bevolking moet zich diep schamen, concludeert de krant Österreich. ‘Klaarblijkelijk was het gemakkelijker om de andere kant op te kijken.’

De zaak is des te pijnlijker omdat het doet denken aan het misbruik van Natascha Kampusch. Een man hield haar acht jaar lang opgesloten voor zij in augustus 2006 wist te ontsnappen. ‘Het hele land moet zich afvragen wat er eigenlijk fundamenteel misgaat’, schrijft Der Standard in een commentaar. De nu 20-jarige Kampusch bood Elisabeth maandag emotionele en financiële hulp.

Ongeloof
Buurgenoten reageerden in Oostenrijkse media vol ongeloof. ‘Dit is onvoorstelbaar en gewoonweg niet te bevatten’, zei een overbuurman. Een buurtgenote vertelde hoe zij en de verdachte samen opgroeiden. ‘We dachten dat dit een familie was net als alle anderen, maar je kunt mensen niet doorzien.’

De verdachte was onder zijn buren populair. Hij stond bekend als een goed visser en bezocht geregeld het lokale café. Hij gold als een beleefde man die altijd klaar stond om anderen te helpen en goed voor zijn kinderen zorgde.

Een van de zonen van Fritzl heeft gezegd dat hij wel eens in de kelder is geweest, maar niets ongewoons opmerkte. ‘Het zag er uit als elke andere kelder’, zei hij in de media.

Het is een raadsel hoe Fritzl de kelderruimte heeft kunnen bouwen. Elisabeth zei tijdens haar verhoor dat de ruimte in de loop der tijd steeds verder werd uitgebreid. De toegangsdeur is verborgen achter een wandrek in een hobbyruimte en de gepantserde deur is voorzien van elektronische sloten.

Volgens politiechef Polzer was het jongste kind van Elisabeth, Felix (5) sprakeloos toen hij mocht meerijden in een politieauto. ‘Dat kende hij alleen van de tv.’ Elisabeth en de kinderen worden in een psychiatrisch ziekenhuis behandeld en zouden in verrassend goede conditie zijn, behalve dat ze enorm moeten wennen aan daglicht, iets dat de kinderen nog nooit hebben ervaren.

Fotospecial (vergroot)

]]>

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden