Nooit gaat er iets mis in EO-serie over politiewerk

Erwin Mulder werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij maakte zich schuldig aan doodslag bij een gewapende roofoverval op een supermarkt....

Het sluitend bewijs. Zaterdag, Nederland 2, 20.23 uur.

Erwin Mulder is een gefingeerde naam. Het misdrijf is wel echt gepleegd en wordt nagespeeld in de eerste aflevering van een dertiendelige televisieserie Het sluitend bewijs van de Evangelische Omroep. In elke aflevering wordt een waar gebeurd misdrijf gereconstrueerd. Het 'docu-drama', zoals de omroep de serie karakteriseert, werd geproduceerd in samenwerking met het ministerie van Justitie en de rechercheschool.

Deze co-operatie wil nog niet zeggen dat Het sluitend bewijs een reeks onverbloemde promotiefilms oplevert. Wel dat er niets mis gaat. Keurige politiemensen, geen omstreden opsporingsmethoden en met de veroordeling van E.M. een happy end. Het enige kleine foutje is dat in de film de officier van justitie huiszoeking gelast, terwijl zulks volgens het wetboek de rechter-commissaris moet zijn.

De kijker is getuige van het werk van een recherche-bijstandsteam en krijgt een indruk van de belangrijke high tec-bijdrage die de gerechtelijke laboratoria kunnen leveren om het bewijs rond te krijgen.

Zeven maanden na de roofoverval wordt het vonnis tegen de verdachte uitgesproken.

Die hele periode wordt in de uitzending ingedikt tot een half uur. Daardoor moesten de makers met grote sprongen nogal kort door de bocht gaan. Alleen enkele hoogtepunten uit het opsporingsonderzoek zijn in beeld gebracht.

De kijker zal geen moment het puntje van zijn stoel opzoeken. Voor het tekort aan spanning en het volstrekt ontbreken van sensatie verdienen de makers evenwel juist een compliment. Het sluitend bewijs is meer een documentaire - zij het met wat weinig diepgang - dan een drama. Het drama was er slechts in de werkelijkheid, voor de dader en het slachtoffer.

De type-casting is raak. Wie naar die vorige, uit heel veel afleveringen bestaande serie over het werk van de politie - de uitzendingen van de IRT-enquête - heeft gekeken, zal menen de chef van het rechercheteam al eens eerder op de buis te hebben gezien. Jennie, een van de vrouwelijke rechercheurs, kon zo zijn uitgeleend door elk willekeurig politiekorps. Erwin Mulder is een jongen die de jongen van om de hoek kon zijn. Een type waarop Lombroso zich verkeken zou kunnen hebben.

In de eerste aflevering werkt de politie op een manier die minister Sorgdrager en de brave burger ongetwijfeld zal behagen. Recht op doel af en met succes.

Dat in volgende afleveringen ook aandacht zal worden gewijd aan staaltjes van recherchewerk waarop het gezag minder trots kan zijn, valt gezien de departementale sponsoring niet te verwachten. Het doorleveren van drugs door politiemensen, het opmaken van valse processen-verbaal, het belazeren van superieuren of de Zaanse inquisitie komen in de draaiboeken vast niet voor. Het sluitend bewijs is geen reality-tv.

Victor Lebesque

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden