Nooit eerder kregen zoveel ouders kinderopvangtoeslag - en nog twee trends

Nooit eerder kregen zoveel ouders een toeslag van de belastingdienst voor de kinderopvang. Tegelijkertijd hoeven ouders voor het eerst in jaren minder te betalen aan de kinderopvang. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De drie belangrijkste trends in de kinderopvang op een rij.

Een kinderdagverblijf in Haarlem Beeld null
Een kinderdagverblijf in Haarlem

1. Meer kinderen naar de opvang, maar ouders betalen minder

Het aantal ontvangers van kinderopvangtoeslag steeg van ongeveer 500 duizend naar 542 duizend ouders. Het CBS wijst onder meer naar de economische groei en de dalende werkloosheid als oorzaak voor het toenemende aantal uitkeringen. Als ouders vaker werken, ligt een regelmatiger bezoek aan de kinderopvang immers voor de hand. Onduidelijk is hoe deze cijfers zich verhouden tot het informeel soort opvang: het onderbrengen van kinderen bij opa's en oma's.

Ouders betalen zo'n 1800 euro per jaar aan de opvang. Dat is zo'n 300 euro minder dan de afgelopen jaren. Het bedrag dat ouders zelf betalen is ongeveer een derde van de totaalkosten, waarmee dat percentage voor het eerst in jaren daalt. De rest wordt betaald door de werkgever en de overheid.

2. Peuterspeelzalen worden omgebouwd naar kindercentra

Naast de betere economische omstandigheden is er nog een reden voor het sterk gestegen aantal toeslagontvangers. 'De belangrijkste reden voor de toename is dat steeds meer peuterspeelzalen worden omgevormd tot kindercentra', stelt een woordvoerder van het CBS.

Ouders die hun kind onderbrengen bij de peuterspeelzaal krijgen nu geen toeslag, maar dat verandert per 1 januari 2018. Daarop willen veel peuterspeelzalen niet wachten: zij vormen hun instellingen om tot kindercentra, zodat ouders nu al recht hebben op de toeslag.

De verschillen tussen peuterspeelzalen en kinderopvangcentra's zijn overigens nu al klein. Bij speelzalen is de bezetting iets soepeler geregeld.

3. Meer begeleiding per kind

De kwaliteit in de kinderopvang moet omhoog, vinden brancheorganisaties, het ministerie van Sociale Zaken en de vakbonden. Daarom besloten zij eind mei 2016 dat er per kind meer begeleiding moet zijn: niet meer één begeleider op vier kinderen, maar één begeleider op drie kinderen. Die maatregel gaat per 1 januari 2018 in. 'Opvangcentra moeten dus meer mensen aannemen, of minder baby's toelaten', zegt Saskia Speelman van brancheorganisatie Kinderopvang. 'De kosten daarvan komen terecht bij de kinderopvangcentra, maar wellicht worden daarvan ook ouders de dupe.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden