Nooit een schouderklopje, laat staan opslag

 

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dilemma

Joost is een populaire dierenarts. Zijn klanten (de baasjes althans) zijn erg tevreden en vragen vaak specifiek naar hem. Ervaren is hij ook: de 54-jarige werkt al 27 jaar als dierenarts. In de praktijk waar hij nu werkt, heeft hij in zes jaar tijd de omzet van de gezelschapsdierentak bijna verdubbeld. Daarbij geeft hij leiding aan een team van zes assistentes en begeleidt hij een jongere collega. Toch krijgt Joost van zijn baas geen positieve feedback, laat staan opslag. Hij heeft vorig jaar met moeite zijn salaris 'enkele procenten' omhoog weten te krijgen. Aan inflatiecorrectie doet zijn werkgever niet. Zou de dierenarts, gezien zijn ruime ervaring, meer moeten verdienen?

Advies

Nou en of, oordeelt André Bal van CNV Publieke Zaak. Hij heeft de cao Dierenartspraktijken er eens op nageslagen. 'Vanwege zijn leiding-gevende taken zou Joost gesalarieerd moeten worden volgens de C-schaal.' Die begint bij een bruto maandsalaris van ruim 3.748 euro en eindigt op 5.191 euro. Er kan dus nog wel wat bij. Probleem is: de baas van Joost is niet aangesloten bij de werkgeversvereniging BPW (Belangenvereniging Practici Werkgevers) en is dus niet verplicht zich aan de cao te houden.

'We zien dat in deze bedrijfstak ook nogal wat ongeorganiseerde werkgevers de cao als leidraad voor de arbeidsvoorwaarden gebruiken', zegt vakbondsman Bal. Joost kan met deze cijfers in de hand nog eens aankloppen bij zijn werkgever. Voor hij dat doet, is het volgens Jacco van den Berg van het gelijknamige adviesbureau wel verstandig eerst eens rond te kijken wat de (salaris)mogelijkheden bij andere werkgevers zijn. 'Zijn deze talrijk, dan kun je je werkgever laten schrikken met een mogelijk vertrek.'

Een andere manier waarop Joost zijn inkomen kan opkrikken, is door zich in te kopen in de praktijk waar hij werkt. Zo kan hij meeprofiteren van zijn eigen winstgevendheid. Van den Berg: 'Dat moet je natuurlijk wel durven.' De dierenarts kan ook voor zichzelf beginnen, oppert Karen Westdorp van adviesbureau Berenschot. 'Dan loop je uiteraard meer risico, maar als het goed gaat, pluk je ook direct de vruchten van je succes en kan je inkomen hoger uitkomen.'

Aan de andere kant vraagt de salarisadviseur zich af of loon wel het belangrijkste probleem is van de dierendokter. 'Als ik zijn verhaal goed begrijp, mist hij, naast een passende loonontwikkeling, ook een stuk persoonlijke aandacht voor de toegevoegde waarde die hij heeft voor de praktijk.' Ook daarover kan Joost een gesprek aangaan met zijn baas. Een welgemeend schouderklopje op zijn tijd kost niets, maar kan een hoop opleveren.

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden