Noodwet voor bewaren Britse belgegevens

Als het niet Europees kan worden geregeld dan doen we het maar zelf. Dat is de teneur in Londen bij de introductie van een noodwet voor de bewaarplicht van telecom- en internetgegevens.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De huidige wet is gebaseerd op een Europese richtlijn, maar die is door het hof in Straatsburg ongeldig verklaard. Niet iedereen is blij met de noodwet. In het Lagerhuis werd de minister van Binnenlandse Zaken donderdag voor 'Mevrouw Gluur' uitgemaakt.

'Willen we, als land, pedofielen, terroristen en andere zware misdadigers ongestoord een communicatiemiddel laten gebruiken. Wat mij betreft niet.' Met deze woorden trachtte David Cameron de noodwet tijdens een persconferentie te verkopen.

Volgens de premier is haast geboden omdat communicatiebedrijven op het punt staan gegevens te gaan vernietigen. In april hadden Europese rechters immers bepaald dat de bewaarplicht te weinig rekening houdt met de privacy.

Het idee van een nationale bewaarplicht kwam negen jaar geleden reeds aan de orde, nadat Londen was opgeschrikt door de terreuraanslagen in bus en metro. Toen bleek dat invoering parlementaire weerstand opriep, hebben de Britten in Brussel met succes aangestuurd op een Europese richtlijn. Door deze vorm van 'politiek witwassen' kon de Labour-regering vervolgens de verlangde surveillancewet invoeren.

Door de recente uitspraak verdwijnt echter de basis onder die wet.

Bij haar aantreden had de Conservatief-Liberale regering beloofd de burgerlijke vrijheden beter te respecteren. Zo verdween het omstreden idee voor een identificatieplicht in de prullenbak.

Het belang van surveillance is echter toegenomen, zeker nu er bij de autoriteiten angst heerst voor de terugkeer van geradicaliseerde Syrië-gangers en de opkomst van ISIS. De noodwet bepaalt dat communicatiebedrijven hun data, net als voorheen, een jaar moeten bewaren.

Over twee jaar komt de noodwet, die kamerbrede steun geniet, automatisch te vervallen. Dat biedt volgens de premier ruimte voor een debat over wat er voor in de plaats moet komen. Om critici tegemoet te komen zal er een soort 'surveillancewaakhond' worden opgetuigd, die moet toezien op privacyzaken. Er komen bovendien geen gluurbevoegdheden bij. Zo zullen gegevens over welke websites de Britten bezoeken, een oud plan, niet massaal worden opgeslagen.

Telecom- en internetbedrijven moeten gegevens bewaren over de tijdstippen van telefoongesprekken, gebruikte nummers en bellocaties. Ook data over e-mails dienen te worden opgeslagen. De inhoud van telefoongesprekken blijft, officieel, verboden terrein.

Anders dan in Nederland komt het plaatsen van telefoontaps bij verdachte personen relatief weinig voor in het Verenigd Koninkrijk. Zulke gegevens mogen immers niet worden ingebracht tijdens rechtszaken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden