Noodweer veroorzaakt miljoenenschade

De zware regenval die gisteren grote delen van Nederland trof, heeft volgens een eerste ruwe schatting van het Verbond van Verzekeraars voor een kleine 10 miljoen euro aan schade opgeleverd. Dat zei een woordvoerder van de brancheorganisatie vandaag.

Verkeer op de ringweg A10 gisteren. Beeld anp

Het gaat hier om de schade aan particuliere woningen. Autoschade en de schade voor bedrijven en de agrarische sector zitten er niet bij in. Die schade moet nog worden geïnventariseerd.

Het KNMI ziet een groeiende belangstelling vanuit de financiële sector voor de scenario's en wat die voor hen betekenen, meldde het FD vanochtend. Het Verbond van Verzekeraars zegt een forse toename van het aantal claims als gevolg van weergerelateerde opstalschade te verwachten, zowel voor woningen als bedrijfspanden. 'Grof geschat verwachten we dat de schadelast per intense regenbui 6 tot 22 procent hoger zal uitvallen in 2050', aldus een woordvoerder in het FD.

Beeld anp

Waterschappen
Waterschappen zijn vandaag nog volop bezig om de enorme hoeveelheid regen die maandag viel, weg te pompen. De schappen denken dat het nog wel een paar dagen zal duren voordat het overtollige water is verdwenen, als het tenminste niet opnieuw hard gaat regenen.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden plaatste gisteravond laat nog extra noodpompen bij Maarssenbroek langs de A2. De polders langs de snelweg dreigden over te lopen. In Alphen aan den Rijn, waar een dijk dreigde te overstromen, zijn stoepen en straten dinsdag nog afgezet. De gemeente controleert die op gaten en verzakkingen. Ook wordt de riolering nagekeken.

In de Alblasserwaard, het Land van Altena en de Biesbosch blijven de extra pompen vandaag de hele dag draaien. Ook het waterbergingsgebied bij Werkendam blijft nog in gebruik, laat waterschap Rivierenland weten. Het KNMI heeft voor Noord-Brabant en Limburg code geel afgegeven. Daar kunnen vanmiddag enkele onweersbuien ontstaan met hagel en lokaal veel neerslag in korte tijd.

Een voetganger met paraplu trotseert de regen op de Erasmusbrug. Beeld anp

Duitsland
Gisteravond viel er in de deelstaat Noordrijn-Westfalen evenveel regen als normaal in een maand. Het gevolg: ondergelopen straten en snelwegen, rivieren die buiten hun oevers traden, kelders die onderliepen en daken die bezweken onder de watermassa. Harde rukwinden velden bomen.

Volgens meteorologen komen er vandaag meer onweersbuien in het gebied, die onder meer gepaard kunnen gaan met hagel.

Zeker twee mensen overleefden het natuurgeweld niet. In Münster verdronk een man in zijn ondergelopen kelder, even buiten de stad raakte iemand vermoedelijk door de zware regenval van de weg en stierf. Een vrouw raakte levensgevaarlijk gewond toen een boom op haar auto viel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.