Noodweer treft vooral het zuiden

Het duurde dinsdag een paar uur langer dan de weersvoorspellers hadden voorzien, maar in de avond bereikte een onstuimig onweersfront Nederland. Hagelstenen als pingpongballen, windstoten tot 80 kilometer per uur en een spervuur aan bliksemflitsen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Bij het sluiten van deze editie waren de provincies Brabant en Limburg het zwaarst getroffen door het noodweer.

Het treinverkeer liep in de twee provincies na tien uur vast door blikseminslagen en gevallen bomen. Het zuiden was op een goed moment niet meer per trein bereikbaar, aldus de Nederlandse Spoorwegen.

De hulpdiensten in Vught kregen in korte tijd 1.800 meldingen binnen van omgevallen bomen, kapotte gasleidingen, blikseminslagen en ondergelopen straten. Persoonlijke ongelukken deden zich voor zover bekend niet voor.

Aangespoord door alarmerende berichten van KNMI, NS en Rijkswaterstaat waren velen al vroeg op hun hoede.

De website Buienradar had dinsdag ongewoon veel bezoekers. 'Tussen 9 en 10 uur 's ochtends hadden we 885 pageviews per seconde, dat zijn 3 miljoen pageviews per uur', zei manager Niels de Kind.

De spoorwegen lieten dinsdag uit voorzorg een kwart minder treinen rijden. Maar omdat het slechte weer pas na de avondspits kwam, leidde die maatregel vooral tot overvolle coupés.

De verwachting is dat woensdagochtend langs de Duitse grens de laatste onweersbuien vallen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden