Noodverband
Met pleisters van slechte kwaliteit is de CDA-fractie woensdagnacht bijeen gehouden. De formatie van een VVD/CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV lijkt door te gaan, terwijl de breuklijnen in de christen-democratische fractie zichtbaar blijven....
Demissionair CDA-minister Piet Hein Donner bemiddelde in het conflict dat de CDA-fractie sinds begin deze week openlijk verscheurde. Tot aan het moment waarop een regeer- en gedoogakkoord voorliggen, zal de fractie bijeen blijven. Daarna is het vrij schieten. Het is een compromis dat alle kenmerken heeft van een noodverband.
De brief die fractielid en demissionair bewindsman Ab Klink, medeonderhandelaar in dit formatieproces, dinsdagochtend stuurde aan de partijleiding, laat geen enkele ruimte voor een rechts gedoogkabinet. Klink is een man van het woord, dus zijn ‘definitief’ kan niet anders dan als letterlijk worden gelezen. Zo niet, dan is hij een volstrekt ongeloofwaardig politicus. Dit betekent dat hij, mocht het kabinet er komen, moet opstappen – als hij dat al niet zoveel eerder doet als hem goeddunkt.
Wellicht is het compromis van Donner louter een middel om in de komende dagen op een inhoudelijk punt ‘netjes’ de formatie te laten breken, bij voorkeur door een van de twee andere partijen. Dan is de fractie ‘heel’ gebleven en kunnen gesprekken over een middenkabinet alsnog beginnen, nu de PvdA daartegen minder bezwaren lijkt te hebben.
Intussen is VVD-leider Mark Rutte niet te benijden. Hij heeft de verkiezingen gewonnen en voor het eerst in de geschiedenis van de VVD zou deze partij de premier kunnen leveren. Maar de verkiezingsuitslag is zo ingewikkeld gebleken dat een vanzelfsprekend kabinet nog ver weg lijkt. Het streven was, zei Rutte na de verkiezingen, op 1 juli met een ploeg ministers op het bordes bij koningin Beatrix te staan. Inmiddels is het september, Prinsjesdag nadert en het enige dat vaststaat, is dat het nu al ruim een half jaar demissionaire Balkenende-IV nog altijd op de winkel past. Nederland verdient beter.