NIEUWSNOODREGELING

Nooduitkering van 600 euro voor flexwerkers

Tienduizenden flexwerkers die door de coronacrisis hun inkomen zijn kwijtgeraakt, kunnen een beroep gaan doen op speciale inkomenssteun. Zij kunnen per maand 600 euro krijgen als ze kunnen aantonen dat zij hun baan en hun inkomen van minimaal 600 euro zijn kwijtgeraakt. Het gaat bijvoorbeeld om uitzendkrachten, maar ook om studenten met bijbanen.

Gijs Herderscheê
Een flexwerkplek in Den Bosch. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een flexwerkplek in Den Bosch.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Aan de details van de regeling wordt al weken geschaafd. Mogelijk wordt dat eind deze week afgerond. Een maand geleden vroeg de Tweede Kamer, op initiatief van de PvdA, een speciale regeling voor flexwerkers. PvdA-leider Lodewijk Asscher wond er zich in een interview met de Volkskrant deze week nog over op dat het zo lang duurt voordat de regeling er is, terwijl er ruimhartige regelingen zijn opengesteld voor bedrijven en zelfstandigen. ‘Er is nog geen cent gegaan naar deze groep. Daar zit ineens armoede, omdat ze rekeningen niet meer kunnen betalen, de huur, gas, water, licht, schoenen voor de kinderen. Hardwerkende Nederlanders die er van de ene dag op de andere uit vlogen’, aldus Asscher.

Strenge eisen

Het gaat om tienduizenden flexwerkers die nu geen aanspraak kunnen maken op de werkloosheidsuitkering (WW) en ook niet op de bijstand. Voor de WW voldoen zij niet aan de strenge eisen aangaande het arbeidsverleden, doordat zij steeds korte contracten hebben gehad. Voor de bijstand komen zij niet in aanmerking omdat zij bijvoorbeeld spaargeld hebben of omdat er een ander inkomen in de huishouding is.

Minister Koolmees van Sociale Zaken worstelde de afgelopen weken met de vraag wie de regeling moet uitvoeren – de gemeenten of het UWV. De gemeenten hebben het al druk met de uitvoering van de noodregeling voor zelfstandigen, het UWV met de regeling voor bedrijven. Nu is besloten dat het UWV de klus voor flexwerkers gaat klaren.

18-plussers

Een ander probleem is wie ervoor in aanmerking komen. De groep is lastig te definiëren. Nu is besloten dat alle 18-plussers die hun werk en inkomen kwijtraakten en dat kunnen aantonen, voor de uitkering in aanmerking komen. Zij moeten wel in de eerste drie maanden van dit jaar minimaal 600 euro per maand hebben verdiend. Het UWV kan de aanvragen controleren bij de loonaangiften die de Belastingdienst ontvangt. De uitkering geldt voor drie maanden, van maart tot en met mei. Dat is dezelfde termijn die voor de andere noodmaatregelen geldt. Nu wordt al gesproken over verlenging van de andere noodmaatregelen, waardoor het voor de hand ligt dat ook de regeling voor flexwerkers dan wordt verlengd.

‘Erg groot verschil’

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk, die het initiatief nam om samen met de regeringspartijen een regeling voor flexwerkers te vragen, is niet helemaal tevreden. ‘Het is mooi dat er nu eindelijk zicht is op een regeling. Voor studenten is dit een goede regeling. Maar voor mensen die een huishouding runnen van inkomsten uit flexwerk, is dit erg weinig. Ik vind het verschil met de uitkering aan zelfstandigen wel erg groot. Zij krijgen een uitkering op bijstandsniveau.’

Van Dijk wijst erop dat de aanvragen voor bijstand bij gemeenten ‘door het dak’ gaan. ‘Dat komt deels uit deze groep. Een bijstandsuitkering krijg je niet zomaar en niet snel. En je moet aan allemaal eisen voldoen. Maar het illustreert hoe hoog de nood is. Net zoals de toeloop bij de voedselbanken.’

Alle banen behouden is in het nieuwe steunpakket niet langer het doel
Mogelijk eind deze week presenteert minister Koolmees het nieuwe steunpakket voor bedrijven en zzp’ers. Dat zal in elk geval geen kopie worden van het huidige pakket. Hoe moet de regeling eruitzien?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden