Noodtoestand vanwege uitbraak vogelgriep Iowa

De Amerikaanse staat Iowa heeft vandaag de noodtoestand uitgeroepen vanwege een ongekende uitbraak van vogelgriep. De maatregel betekent onder meer dat de politie wegversperringen en controleposten mag neerzetten. Bovendien krijgt de overheid van Iowa meer middelen om de ziekte te bestrijden.

Redactie
Ruiming van kippen in de Amerikaanse staat Wisconsin. Beeld anp
Ruiming van kippen in de Amerikaanse staat Wisconsin.Beeld anp

Op 21 boerderijen in Iowa is de vogelgriep inmiddels vastgesteld of is er waarschijnlijk sprake van een besmetting. Het gaat om een zeer besmettelijke variant. Op die boerderijen zijn ongeveer zestien miljoen kippen. Die moeten allemaal worden gedood en vernietigd. Onder de getroffen boerderijen zijn een gebouw met 5,5 miljoen kippen, een pluimveehouderij met 3,8 miljoen vogels en eentje met 1 miljoen kippen. Iowa is de belangrijkste producent van eieren binnen de Verenigde Staten.

Het virus was vorige maand opgedoken in de buurstaten Minnesota en Wisconsin. In totaal moeten waarschijnlijk 21 miljoen kippen en kalkoenen worden geruimd. Daarmee kan het de dodelijkste uitbraak in de Amerikaanse geschiedenis worden.

Gevaar voor de gezondheid van mensen is er niet, benadrukt Iowa.

Grootste aantal ruimingen in historie
De voor dieren zeer besmettelijke H5-variant lijkt op basis van eerdere testen op vijf nieuwe bedrijven te zijn opgedoken. Onder de verdachte plekken is een megabedrijf waar 5,5 miljoen kippen worden gehuisvest, aldus het Amerikaans ministerie van Landbouw.

Als er inderdaad vogelgriep heerst, betekent dit dat meer dan 20 miljoen vogels in de VS getroffen zijn en kan het resulteren in het grootste aantal ruimingen in de historie.

Vanwege de uitbraak heeft Mexico, een belangrijke afnemer van Amerikaanse kippen, de import van levende vogels en eieren uit Iowa stopgezet. Ook in enkele andere staten in de VS is vogelgriep uitgebroken. Niet alleen bij kippen, maar ook bij kalkoenen. De Amerikaanse kalkoenindustrie is enorm, omdat het gevogelte in november met Thanksgiving massaal gegeten wordt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden