Noodtoestand na elf zelfmoordpogingen op één dag in Canadees dorp

In een dorp in het noordoosten van de Canadese provincie Ontario hebben zaterdag elf inwoners geprobeerd zelfmoord te plegen. Het dorpsbestuur van het afgelegen Attawapiskat heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Redactie
Attawapiskat Beeld Paul Lantz
AttawapiskatBeeld Paul Lantz

De inheemse gemeenschap, bestaande uit 2000 inwoners, heeft al langer te maken met een opvallend hoog aantal mensen die zichzelf van het leven probeert te beroven. Volgens het dorpsbestuur zijn er sinds de herfst 101 zelfmoordpogingen gedaan, waarvan één is gelukt. Maart kende een dieptepunt met 28 pogingen. De leeftijden varieerden van 11 tot 71.

Volgens lokale politici wordt de inheemse bevolking, die vier procent uitmaakt van de Canadese populatie, door de overheid aan haar lot overgelaten. De inheemse Canadezen kampen met armoede, verslaving, een lage levensverwachting en hoge criminaliteitscijfers.

Attawapiskat telt volgens het lokale bestuur vier maatschappelijk werkers die er niet meer in slagen de problemen het hoofd te bieden. Er is inmiddels een crisisteam naar de gemeenschap gestuurd, waar onder andere maatschappelijk werkers en psychiatrisch verpleegkundigen deel van uitmaken.

Premier Justin Trudeau noemt de gebeurtenissen hartverscheurend, en belooft zijn best te doen om de omstandigheden van de inheemse inwoners te verbeteren. Minister van Volksgezondheid Jane Philpott heeft verklaard dat de verbetering van hun sociaaleconomische positie noodzakelijk is om het welzijn in het dorp te verbeteren.

Een inheemse gemeenschap in de provincie Manitoba heeft sinds december eveneens met een zelfmoordgolf te maken. In twee maanden tijd beroofden zes mensen zich van het leven, en werden tientallen zelfmoordpogingen geteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden