Noodtoestand in Oklahoma City na zware bomaanslag

De Amerikaanse president Clinton heeft woensdag de noodtoestand afgekondigd voor Oklahoma City, nadat een zware autobom kort na negen uur 's ochtends een flatgebouw in het centrum van de stad verwoestte....

AP; REUTER

AP, Reuter

OKLAHOMA CITY

De aanslag is de zwaarste terreurdaad uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. 'Laat er geen twijfel over bestaan dat we de schuldigen zullen vinden', aldus president Clinton in zijn toespraak tot de natie. 'Ze zullen snel, zonder aarzeling en zwaar gestraft worden', verzekerde Clinton.

Aan het einde van de middag werden nog veertig ambtenaren vermist, aldus een woordvoerder van de federale overheid. Volgens een functionaris in Washington, die anoniem wenste te blijven, zijn er onder de vermisten nog een douane-beambte en zes leden van de geheime dienst. Ook is er nog onzekerheid over het lot van ongeveer twintig kinderen.

In het negen verdiepingen tellende Alfred Murrah Building waren vijfhonderd mensen werkzaam. Het gebouw herbergt onder meer het Bureau voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens (ATF) en een kinderdagverblijf.

'De ramen werden plotseling weggeblazen, het werd aardedonker en het plafond kwam naar beneden', vertelde een 62-jarige secretaresse. 'Ik kwam onder mijn bureau vandaan en om me heen was geen gebouw meer. Het hele kantoor was weggeslagen', aldus een ander.

Volgens John Magaw, de directeur van de ATF, was de bom geplaatst in een voor het gebouw geparkeerde auto. Het zou gaan om een bom van ongeveer 500 kilo, op basis van ammoniumnitraat, die een krater van 2,5 meter in het wegdek sloeg.

'Dit was duidelijk niet het werk van een amateur', aldus gouverneur Frank Keating. 'Wie dit heeft gedaan, is een beest.'

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Berichten dat de politie op zoek zou zijn naar drie mannen, van wie twee 'een Midden-Oosters uiterlijk' zouden hebben, zijn met kracht ontkend.

Kort na de aanslag was er sprake van nog twee bommen die zouden zijn ontdekt, maar dit werd later ontkend. In zeven Amerikaanse steden werden overheidsgebouwen ontruimd, nadat dreigtelefoontjes waren binnengekomen. Clinton heeft opdracht gegeven om in het gehele land de bewaking op te voeren.

In de Amerikaanse media is erop gewezen dat de explosie plaatsvond precies twee jaar nadat in de plaats Waco in Texas de sekte Branch Dividians met geweld werd opgerold door de FBI. Het twee maanden durende beleg, dat aan de aanval voorafging, werd ingezet door de afdeling van het Bureau voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens, dat nu het slachtoffer van de aanslag is geworden. Gesuggereerd wordt dat er verband tussen beide gebeurtenissen zou kunnen bestaan, maar de autoriteiten weigerden alle commentaar op deze suggestie.

Politie en brandweer zetten vlakbij een opvangcentrum voor gewonden op. Mensen die in het kantoorgebouw werken zaten met bebloede hoofden en armen op de stoep te wachten op medische hulp. Anderen werden in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Ouders zochten in paniek naar hun kinderen, die in het kinderdagverblijf van het gebouw waren op het moment van de ontploffing.

Het A. P. Murrah Building huisvest ook de federale diensten voor sociale uitkeringen, veteranenzaken, een kredietbank voor federale werknemers, en een kinderdagverblijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden