Noodtoestand in Nepal na aanvallen maoïsten

De koning van Nepal, Gyanendra, heeft gisteren de noodtoestand afgekondigd na bloedige aanvallen door maoïstische rebellen, waarbij meer dan honderdtwintig doden zijn gevallen sinds vrijdag....

Honderden rebellen overvielen politiebureaus en legerposten in het westen en het oosten van het land. Bij de aanvallen van vrijdag en zaterdag in het westen vielen volgens regeringsfunctionarissen 45 doden. Zondag bestormden de maoïstische strijders een legerkamp en een verkeerstoren van een vliegveld bij Sallery in het oosten. Daarbij zouden tachtig doden zijn gevallen.

De staatsradio meldde gisteren dat meer dan tweehonderd rebellen waren omgekomen bij hun acties, maar dat is niet officieel bevestigd. Het officiële dodental onder soldaten, agenten en regeringsfunctionarissen was gisteravond 76.

Het was de gewelddadigste reeks acties door de rebellen sinds het begin van hun opstand. Bijna tweeduizend Nepalezen verloren daarbij het leven. Het is ook voor het eerst dat het leger de opdracht krijgt hard terug te slaan. Tot nu toe stelde het leger zich terughoudend op om escalatie te voorkomen. Woensdag brak rebellenleider Prachanda (zijn werkelijke naam is Pushpa Kumar Dahal) onderhandelingen met de regering af.

De maoïsten streven naar een socialistische republiek. Nepal werd in 1990 een constitutionele monarchie, nadat de democratische beweging met succes campagne had gevoerd tegen de absolute monarchie die tot dan bestond. De gekozen regering bestuurt het land en de koning heeft een voornamelijk ceremoniële functie. Prachanda eist verandering van de grondwet, maar dit is voor de regering onbespreekbaar.

Het koningshuis raakte in juni in een ernstige crisis na een bloedig drama in het paleis. De dronken kroonprins Dipendra schoot toen zijn vader, koning Birendra, en vele andere familieleden dood en sloeg toen de hand aan zichzelf. Zijn jongere broer Gyanendra besteeg daarop de troon. De maoïstische rebellen grepen het drama aan om hun acties op te voeren.

Het leger en de oproerpolitie zijn in staat van paraatheid gebracht om de bergen in het midden-westen van nepal uit te kammen. Daar hebben de maoïstische rebellen hun bases. Onder de noodtoestand is alle openlijke steun aan de maoïsten verboden, waaronder publicaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden