Noodtoestand in Italië en zó promoot je wetenschap

De Engelse taal rukt op in het hoger onderwijs. 60 procent van de studies zijn inmiddels geheel Engelstalig. En de Italiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de regio's die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving van woensdag. Verder in de Volkskrant Ochtend: 15 culturele hoogtepunten voor de koude maanden en zó promoot je wetenschap.

Ruilmiddag Dinoplaatsje voor de Albert Heijn in Winkelcentrum De Weide. Beeld André Weima
Ruilmiddag Dinoplaatsje voor de Albert Heijn in Winkelcentrum De Weide.Beeld André Weima

Terwijl u sliep

Engels rukt op in de collegezaal, 60 procent studies volledig Engelstalig

Het Engels maakt een onstuitbare opmars in het hoger onderwijs door. Het merendeel (60 procent) van alle opleidingen die Nederlandse universiteiten dit studiejaar aanbieden wordt inmiddels volledig in het Engels gegeven.

Ranking the Stars verwijdert uitspraak Patty Brard: 'Rot op naar je eigen land'

Balancerend in het duistere gebied tussen harde grappen en grove beledigingen hebben omroep BNN en producent Medialane tv-maakster Patty Brard tegen zichzelf in bescherming genomen. Brard plaatste de makers van het programma Ranking the stars voor een dilemma door discriminerende opmerkingen te maken tegen Ajouad El Miloudi.

Noodtoestand Italië, Renzi belooft miljoenen voor hulp na aardbeving

De Italiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de regio's die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving van woensdag in Midden-Italië.

Politie Rotterdam richt speciaal team op voor Turkse spanningen na coup

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond heeft een team opgericht voor de spanningen binnen de Turkse gemeenschap na de mislukte staatsgreep in Turkije. In Rotterdam hebben sinds de coup tientallen bedreigingen, boycots en incidenten plaatsgevonden. De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, noemt de maatregel tegenover de omroep 'uitzonderlijk'.

Reddingswerkzaamheden in Accumoli. Beeld afp
Reddingswerkzaamheden in Accumoli.Beeld afp

Vandaag in het nieuws

Museum Naturalis in Leiden presenteert vandaag een nieuw topstuk, een Tyrannosaurus rex uit Amerika. Ook wordt vanmiddag in Frankrijk uitspraak gedaan in de Boerkini-zaak: mag er een verbod worden ingevoerd in het hele land? En vanavond presenteert Albert Verlinde voor het laatst 'zijn' RTL Boulevard.

Mag de boerkini ook in andere steden in Frankrijk worden verboden? Beeld AFP
Mag de boerkini ook in andere steden in Frankrijk worden verboden?Beeld AFP

Aanraders van de redactie

Hoe Naturalis alvast een 'dinoklimaat' in Nederland realiseerde (+)

Met veel bombarie haalt museum Naturalis vrijdag een topstuk binnen, een heuse T. rex uit Amerika. Circus, schamperen sommigen. Maar experts zijn lyrisch: zó promoot je wetenschap.

Twee lange armen in gevecht op een schoolplein (+)

Wat klonk er veel hartstocht en agressie door in het commentaar van het zwaar gehoofddoekte meisje, leerling van het Cosmicus College in Rotterdam. 'Als je echt van je land houdt, blijf je niet op deze school', zei ze in het NOS Journaal, terwijl ze met de hand op het hart klopte. Die leraren moesten worden ontslagen, vond ze.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Traag internet, de symbolische kloof van het Verenigd Koninkrijk (+)

'Langzaam zeg je? Het is rotzooi.' Justine Sorbie is weinig diplomatiek wanneer haar internetverbinding ter sprake komt. 'En soms werkt het wekenlang niet, vervelend omdat dan ook de telefoon eruit ligt,' vervolgt de pas bevallen rijksambtenaar. Een paar straten verderop in het zuidelijke deel van Stewkley, een dorpje 75 kilometer boven Londen, profiteert ook Chris Pragnell niet volop van de technologische vooruitgang. 'Een e-mail sturen dat lukt wel, maar je moet geen dingen doen die veel kracht eisen. We hebben de pech aan de verkeerde kant van het dorp te wonen,' aldus de deftige boerderijbewoonster.

'Docenten moeten alle hoeken en gaten van het Engels kennen' (+)

Universiteiten bieden steeds meer Engelstalige opleidingen aan. Leidt dat tot een betere aansluiting bij de internationale academische wereld, of juist tot slechter onderwijs? Twee meningen tegenover elkaar.

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

15 culturele hoogtepunten voor de koude maanden

Een gedurfde voorstelling van De Warme Winkel. Eva-Maria Westbroek die eindelijk weer in Nederland zingt. Rodin in Groningen. Nieuwe musea in Rotterdam en Wassenaar. Deze en nog tien verwachte hoogtepunten in V, gelijk met de Uitmarkt in Amsterdam. Het nieuwe culturele seizoen loeit weer aan.

Islam gaat terecht niet mee in het reli-polderen

Het zuiveren van religieuze uitingen, als de boerkini, uit het publieke domein, is de verkeerde weg.

In oktober keert de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek terug naar Amsterdam om een maand lang de titelrol te zingen in Puccini's opera Manon Lescaut. Beeld Hans van den Bogaard
In oktober keert de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek terug naar Amsterdam om een maand lang de titelrol te zingen in Puccini's opera Manon Lescaut.Beeld Hans van den Bogaard
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden