Noodtoestand in Irak verlengd

De Iraakse interim-regering heeft de noodtoestand, die van kracht is sinds 7 november, verlengd tot na de parlementsverkiezingen van 30 januari. Bij Mosul werden de stoffelijke resten van achttien Irakezen gevonden...

ANP

Zo kunnen de autoriteiten onder meer uitgaansverboden instellen, vliegvelden sluiten of grenzen dichtdoen. Bovendien mogen Iraakse veiligheidstroepen zonder juridische rompslomp vermeende rebellen achter slot en grendel zetten.

Ook donderdag eiste de golf van geweld die Irak al weken teistert, opnieuw mensenlevens. In de buurt van de Noord-Iraakse stad Mosul werden de stoffelijke resten van achttien Irakezen gevonden. Dat meldde een bron binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bagdad. De slachtoffers waren afkomstig uit een shi'itische wijk van de hoofdstad.

Zij waren naar het noorden gelokt met een aantrekkelijke aanbieding voor werk op een Amerikaanse militaire basis in Mosul, aldus de bron bij het ministerie. De mannen vertrokken op 8 december al naar het noorden. Hun lichamen worden teruggebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad.

In Mosul is het bijzonder onrustig sinds medio november. Toen bestormden rebellen de politiebureaus van deze soennitische stad. Veel Iraakse agenten keerden daarna niet terug op hun post. De Amerikaanse militaire basis in Mosul was vorige maand nog het doelwit van een zelfmoordaanslag.

Sinds begin december zijn in de buurt van Mosul tientallen lichamen gevonden. Meestal betrof het leden van de Iraakse Nationale Garde of politie. Zij worden vermoord door opstandelingen. Die beschouwen de veiligheidstroepen als collaborateurs van de bezettingsmacht Amerika.

Het verzet wil met zijn acties de verkiezingen van 30 januari voor een tijdelijk parlement dwarsbomen. De voorzitter van de Iraakse kiescommissie zei donderdag in de Jordaanse hoofdstad Amman dat meer dan veertien miljoen Irakezen aan de verkiezingen zullen deelnemen.

Ook in Amman zijn Irak en zijn zes buurlanden bijeen om hun steun uit te spreken voor de stembusgang. Volgens de Jordaanse minister Hani Mulki van Buitenlandse Zaken willen de landen een 'duidelijke boodschap' afgeven aan alle Irakezen dat zij moeten gaan stemmen.

Maar of er een gemeenschappelijke slotverklaring komt is nog maar de vraag. Jordanië en Koeweit willen dat het communiqué landen oproept niet te interveniëren in de Iraakse zaken en het verkiezingsproces. De ministers van Iran en Syrië verzetten zich tegen deze formulering.

Ten zuiden van Bagdad werd een kantoor van de shi'itische Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak aangevallen. Daardoor kwamen volgens partijmedewerkers zeker twee mensen om het leven en raakten drie anderen gewond.

In Bagdad zelf werd een van de leiders van de communistische partij dood teruggevonden. De handen van Hadi Saleh waren gebonden en hij droeg een blinddoek. Elders in de stad werd de politiechef van de wijk Sadr City vermoord. Abdel Karim kwam om in een hinderlaag.

De Iraakse interim-regering maakte donderdag bekend dat het Amerikaanse leger sinds eind december een naaste medewerker van de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi vasthoudt. De 35-jarige Abdel Aziz Sadun Ahmed Hamduni, bijgenaamd Abu Ahmed, zou aanslagen in Mosul hebben gecoördineerd.

De groepering van al-Zarqawi wordt verantwoordelijk gehouden voor talloze bloedige aanslagen in Irak. De beweging van al-Zarqawi eiste donderdag ook de verantwoordelijkheid op voor de zelfmoordaanslagen in Hilla en Baquba een dag eerder. Daardoor kwamen meer dan twintig mensen om, onder wie veel Iraakse politieagenten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden