Noodtoestand in asielcentra door instroom duurt voort

Het aantal in opvang genomen asielzoekers is in mei, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, met 26 procent gestegen. Het gaat om 2616 asielzoekers....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Tijdens die toestand is een speciale regeling van kracht waarbij geldt dat asielzoekers buiten de centra bij familie en vrienden mogen worden ondergebracht. Dat hebben er 2900 gedaan. De maatregel werd begin april van kracht.

De voortdurende stijging van de aantallen asielzoekers noopt de asielwoordvoerders van PvdA, VVD en D66 tot bijstelling van de prognoses. Ze willen niet langer uitgaan van het behoedzame scenario dat het kabinet tot nu toe voorstaat. Het kabinet denkt dat door maatregelen als betere paspoortcontroles, verscherpt toezicht aan de grenzen en een actievere aanpak van mensensmokkel het aantal asielzoekers op termijn daalt.

De drie politieke partijen zullen de prognoses aanzienlijk naar boven toe bijstellen. Dat kan leiden tot een structurele verhoging van het asielbudget met zo'n vierhonderd miljoen gulden.

Het aantal nieuwe asielzoekers is in mei traditioneel laag. Ook in juni is dat vaak het geval. De stijging in maart en april was wat groter, maar relatief gezien gaat het in alle maanden om fors hogere aantallen.

Vooral de komende maanden worden spannend. In juli, augustus, september en oktober komen traditioneel de meeste asielzoekers. Als de stijging zich handhaaft, komt het aantal asielzoekers uit op bijna veertigduizend.

Tot nu toe wordt rekening gehouden met ongeveer 32 duizend asielzoekers. Dat aantal is een prognose, die door het kabinet in april is bijgesteld. Eerder verwachtte men 45 duizend asielzoekers te moeten opvangen.

Het COA blijft onverminderd werken in een crisissituatie. Gemeentebesturen blijken niet snel te overreden tot beschikbaarstelling van meer plaatsen. Deze week kwam Kampen in het nieuws door de weigering een studentenhuis in te richten voor asielopvang.

Naast de problemen in de asielopvang, stapelen ook de achterstanden bij de vreemdelingenkamers zich op. Veel valt daaraan niet te doen, omdat het niet gemakkelijk is meer personeel te vinden dat kan helpen de achterstanden weg te werken. Daarvoor is een specifieke opleiding nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden