Update

Noodtoestand en bijna honderd doden in Egypte

In Egypte zijn woensdag zeker 95 mensen om het leven gekomen bij botsingen tussen de veiligheidsdiensten en aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi. Bijna 900 mensen zijn gewond geraakt, meldde het ministerie van Volksgezondheid.

Een demonstrant rent door rookwolken en traangaswolken in Caïro, vlakbij de Rabaa Adawiya-moskee. Beeld epa
Een demonstrant rent door rookwolken en traangaswolken in Caïro, vlakbij de Rabaa Adawiya-moskee.Beeld epa

Waarnemend president Adly Mansour heeft de noodtoestand afgekondigd in het hele land. De maatregel ging om 16.00 uur in en geldt voorlopig voor een maand. Het leger wordt gevraagd het ministerie van Binnenlandse Zaken bij te staan bij het herstel van de openbare orde. EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft de veiligheidstroepen opgeroepen zich uiterst terughoudend op te stellen.

De gewelddadigheden ontstonden in de hoofdstad Caïro toen Egyptische veiligheidsdiensten twee protestkampen van Morsi-aanhangers binnenvielen om die te ontruimen. Het plein bij de Universiteit van Caïro, een van de pleinen waar de Morsi-aanhangers bivakkeerden, is volgens de autoriteiten ontruimd.

Militairen zouden het vuur hebben geopend op Morsi-aanhangers toen die probeerden een van de kampen te bereiken. Een verslaggever zag hoe ongeveer 20 mensen in hun benen waren geraakt. De aanhangers van Morsi wierpen stenen en benzinebommen naar de militairen.

Een van de slachtoffers is de 17-jarige dochter van Mohamed el-Beltagy, een van de leiders van de Moslim Broederschap, waaruit Mursi is voortgekomen. Ook is een cameraman van de Britse nieuwszender Sky News in Caïro neergeschoten en overleden aan zijn verwondingen.

Ook buiten Caïro zijn doden gevallen bij politiek geweld tussen beide partijen. In de provincie Fayoum bijvoorbeeld, ten zuidwesten van de hoofdstad, kwamen zeker 17 mensen om het leven. In de havenstad Suez vielen vijf doden.

Volkskrant.nl hield vanmiddag een liveblog bij over de gebeurtenissen in Egypte. Dat is hieronder nog eens na te lezen.

Het officiële dodental bij de gevechten vandaag is gestegen naar 95, meldt het ministerie van Gezondheidszorg. In totaal 784 mensen raakten gewond. Een woordvoerder benadrukt dat zowel agenten als burgers de dood vonden.

Een politievoertuig wordt van een brug geduwd in Nasr City in Caïro. Beeld ap
Een politievoertuig wordt van een brug geduwd in Nasr City in Caïro.Beeld ap

Inmiddels is de noodtoestand uitgeroepen in Egypte, meldt de interimregering. Die geldt vanaf 16.00 uur in Egypte en de hele komende maand. De regering heeft het leger gevraagd de politie in het land te helpen bij het handhaven van de rust en veiligheid in Egypte.

Het lijkt er volgens de Verenigde Naties op dat er in Egypte 'honderden' doden en gewonden zijn gevallen bij de gevechten in Egypte. Secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelt het geweld dat tegen de demonstranten in het land wordt gebruikt.

Soldaten en oproerpolitie in Caïro. Beeld reuters
Soldaten en oproerpolitie in Caïro.Beeld reuters
Een aanhanger van Morsi's Moslim Broederschap op een van bulldozers die de tentenkampen met de grond gelijk maakte. Beeld epa
Een aanhanger van Morsi's Moslim Broederschap op een van bulldozers die de tentenkampen met de grond gelijk maakte.Beeld epa

Bij de gevechten is Sky News-cameraman Mick Deane (61) omgekomen, zo is zojuist bevestigd. The Guardian publiceert het volledige statement van de Britse nieuwszender over de dood van Deane. Deane werkte al 15 jaar voor Sky News, eerst in Washington en later met Jeruzalem als basis. Zijn werkgever John Ryley omschreef Deane als een van zijn beste cameramensen.

Mohammed el-Beltagy, die volgens de Egyptische autoriteiten gearresteerd was, spreekt zijn aanhang toe op de televisiezender Ahrar - en is dus niet aangehouden. Dit geweld, zei hij, zal Egypte in Syrië doen veranderen.

De politieke onrust in Egypte heeft een rem gezet op het toerisme naar het Afrikaanse land. Vorige maand boekten liefst 56 procent minder Nederlanders een reis naar Egypte, liet de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) woensdag weten aan persbureau ANP.

Een groot deel van de reizen naar Caïro en Luxor is door de touroperators afgezegd. Ook het aantal boekingen van reizen naar de Rode Zee en de Golf van Akaba was in juli 47 procent lager dan in juli vorig jaar, terwijl voor deze bestemmingen geen negatief reisadvies geldt.

Het totale aantal geboekte vliegreizen naar Egypte voor deze zomerperiode loopt tot nu toe 5,7 procent achter op vorig jaar. TUI Nederland, waar onder meer Arke, Kras en Holland International onder vallen, bevestigt dat het aantal boekingen op dit moment weliswaar tegenvalt, maar dat de personen die al eerder dit jaar strandvakanties hebben geboekt naar Egypte, wel gewoon op vakantie gaan.

Dode demonstranten in het veldhospitaal van de Rabaa Adiqiya-moskee. Beeld reuters
Dode demonstranten in het veldhospitaal van de Rabaa Adiqiya-moskee.Beeld reuters

Het dodental in Fayoum, ten zuiden van Caïro, is gestegen tot 17, laat het staatspersbureau weten.

Een aanhanger van Morsi's Mosim Broederschap, vandaag in Caïro. Beeld afp
Een aanhanger van Morsi's Mosim Broederschap, vandaag in Caïro.Beeld afp

De Turkse president Gül zei vandaag dat de gewapende ingreep van Egypte tegen demonstranten in Caïro 'volstrekt onacceptabel' is. Turkije is de afgelopen tijd uitgegroeid tot een van de scherpste critici op wat het land een 'onacceptabele coup' noemt, nadat het leger Morsi had verdreven. Premier Erdogan riep de Verenigde Naties en de Arabische Liga op een einde te maken aan het 'bloedbad' in Egypte.

Ook Qatar en Iran hebben de aanval veroordeeld.

Mohammed el-Beltagy, een van de leiders van de Moslim Broederschap, is eerder vandaag gearresteerd. Hij werd al gezocht door de autoriteiten. Zojuist maakt de krant Egypt Independent bekend dat zijn dochter is omgekomen bij de gevechten.

Mohammed el-Beltagy, eerder vandaag. Beeld getty
Mohammed el-Beltagy, eerder vandaag.Beeld getty

Bericht uit Suez: bij clashes in die stad zijn volgens persbureau Reuters vijf doden gevallen. Het dodental bij de Egyptische politie en bij het leger als gevolg van botsingen met Mursi-aanhangers is opgelopen tot zes. Daarnaast zijn zeker 66 medewerkers van de veiligheidsdiensten gewond geraakt, meldde de staatstelevisie.

Over het precieze aantal doden is nog altijd onduidelijkheid. De Egyptische autoriteiten meldden eerder vandaag 9 doden in de provincie Fayoum, eerder werden al zeker 15 doden gemeld in Caïro. De Moslim Broederschap heeft het over honderden doden, persbureau AFP meldt zojuist 124 in Caïro alleen. De Egyptische autoriteiten melden 56 doden in het hele land.

LEden van de oproerpolitie in Caïro, vandaag. Beeld reuters
LEden van de oproerpolitie in Caïro, vandaag.Beeld reuters

In het statement stelt de Egyptische regering dat het met steun van het leger zal doorgaan met het uitvoeren van een plan voor politieke transitie, op een manier die 'er naar streeft geen enkele partij buiten te sluiten'. De verklaring roept demonstranten op zich niet te verzetten tegen de autoriteiten, en stelt dat de Moslim Broederschap moet stoppen met het aanzetten tot geweld. 'De overheid houdt leiders van de broederschap volledig verantwoordelijk voor elke druppel verspild bloed, en voor alle rellen en het geweld.'

De Eyptische autoriteiten hebben aanhangers van de verdreven president Morsi opgeroepen te luisteren naar 'de stem van het verstand' en een einde te maken aan het geweld woensdag. In een statement prijst de overheid de eigen veiligheidstroepen, die zelfbeheersing zouden hebben getoond bij het opbreken van twee tentenkampen in Caïro. De regering houdt de leiders van de Broederschap volledig verantwoordelijk voor het bloedbad in Egypte vandaag.

Bij de bestorming van twee tentenkampen van aanhangers van Morsi's Broederschap vielen vandaag tientallen doden. Over het precieze aantal bestaat nog onduidelijkheid. Volg alle ontwikkelingen via ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden