Noodtoestand doet het altijd lekker in nieuwsbericht

De kinderen waren al een kwartiertje sneeuwballen aan het gooien toen ik de waarschuwing van burgmeester De Blasio hoorde. 'Blijf binnen of ga maar heel even naar buiten. Houd uw kinderen goed in de gaten.'

Fietsen zit er even niet in voor New Yorkers. Beeld AFP
Fietsen zit er even niet in voor New Yorkers.Beeld AFP

Ik keek door het raam en hield de kinderen even goed in de gaten. Ze waren een sneeuwfort aan het bouwen. De straat was wit, er reden geen auto's, mensen bewogen zich voort op sleetjes en langlaufski's. Het waaide, maar ach - in Nederland waait het ook. Er was, al met al, niet zo veel om bang voor te zijn.

Maar we werden gebeld door vrienden uit Nederland. Die hadden dramatische berichten gelezen. Er waren doden gevallen. Er was hoogwater op komst. In verschillende staten aan de oostkust was de noodtoestand afgekondigd.

Een noodtoestand doet het altijd lekker in een bericht. Het woord klinkt als een voldongen feit: er is nood, en er is een toestand. Alsof de ramp al gebeurd is.

Soms is dat zo: de noodtoestanden van Katrina en Sandy waren echt catastrofaal. Maar vaak is een noodtoestand gewoon een bestuurlijke maatregel. Als een gouverneur of burgemeester de noodtoestand afkondigt, geeft hem dat bevoegdheden om snel besluiten te nemen.

Kinderen in Brooklyn maken een trap sneeuwvrij. Beeld Michael Persson
Kinderen in Brooklyn maken een trap sneeuwvrij.Beeld Michael Persson

Boete

Hier in New York besloot de burgemeester dat er tussen zaterdagmiddag half drie en zondagochtend zeven uur geen auto's meer mochten rijden, omdat dat te gevaarlijk werd. Wie toch de weg op ging, kon een boete krijgen. Ook de metro werd uit voorzorg stilgelegd. Broadwayshows werden afgelast,restaurants werd aangeraden de deuren dicht te houden, en bij ons op de hoek was de supermarkt dicht.

'Het openbare leven kwam tot stilstand', heet het dan. Tot zover de noodtoestand.

Maar voor veel inwoners van de stad was het een sprookjestoestand. Een historisch pak sneeuw, en geen auto's op straat. Eindelijk (toen we hiernaartoe verhuisden hadden we de kinderen gelijmd met een soort sneeuwgarantie. Dat werd erg ongeloofwaardig, toen we met kerst de zomerkleren uit de kast haalden).

Ja, er was dus wind. Maar geen storm. Weer een woordkwestie: een blizzard heet in het Nederlands een sneeuwstorm, maar de benodigde windsnelheden (55 kilometer per uur) vallen bij ons in de categorie 'harde wind' - niet eens stormachtig, laat staan storm. Dat voelt echt anders. Echt koud was het ook al niet. Een paar graden onder nul. Op een winterse Alpenpiste heb je het zwaarder.

New York. Beeld AFP
New York.Beeld AFP

Zeker, er zijn negentien doden gevallen, vooral door auto-ongelukken. Vier mannen stierven tijdens het sneeuwruimen aan een hartaanval. Er zijn, met dank aan de volle maan, flinke overstromingen geweest in New Jersey. En de daklozen van de stad zullen het ook zwaar hebben gehad.

Maar om nou te zeggen dat 80 miljoen inwoners van de oostkust door Snowmageddon waren 'getroffen', zoals de persbureaus schrijven - nee. Door een sneeuwbal, hooguit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden