Noodtoestand afgekondigd in Frankrijk

In Frankrijk geldt sinds dinsdag middernacht de noodtoestand. Overal waar de autoriteiten het nodig oordelen kan een avondklok worden ingesteld, kan huiszoeking zonder bevel worden gehouden en kan huisarrest worden opgelegd....

Van onze correspondent Fokke Obbema

De noodtoestand gaat terug op een wet uit 1955, bedoeld voor de opstandige kolonie Algerije. Het is voor het eerst dat een regering die op het eigen grondgebied toepast. ‘De Republiek verkeert in een uur van de waarheid’, zei premier De Villepin dinsdag in het parlement.

De noodtoestand geldt voor twaalf dagen, maar president Chirac wil dat de ministerraad nog deze week bijeenkomt om een wet op te stellen die verlenging mogelijk maakt. Villepin onderstreepte dat ‘het herstel van de orde tijd neemt’. De grote partijen gingen akkoord met de noodtoestand. Wel noemde de oppositie de Algerije-wet ‘niet de beste referentie’ om een opstand van jongeren met een veelal Noord-Afrikaanse achtergrond neer te slaan.

De provinciesteden Amiens en Orléans pasten al dinsdagavond de wet toe: zij kondigden een uitgaansverbod voor jongeren onder 16 jaar af, van tien uur ’s avonds tot zeven uur ’s ochtends. In Toulouse gooiden jongeren dinsdagavond molotovcocktails naar de politie. Elders in het land waren er verspreide relletjes.

Op overtreding van het uitgaansverbod staat een maximale gevangenisstraf van twee maanden. De noodwet maakt verder het sluiten van bioscopen en vergaderzalen mogelijk. Ook staat er een bepaling in over het aan banden leggen van de pers, maar de regering is niet van plan die te gebruiken.

De noodtoestand volgde op een twaalfde nacht van geweld. In Parijs bleef het maandagnacht relatief rustig, maar met name in Lyon, Saint-Etienne en Toulouse vlogen er weer veel auto’s en ook enkele stadsbussen in de brand. In Toulouse verloor een van de relschoppers zijn hand toen hij een traangasgranaat van de politie wilde teruggooien. Er werden 330 aanhoudingen verricht, meer dan op enige andere nacht. Er brandden 1173 auto’s uit. ‘Een daling met 16 procent ten opzichte van de voorgaande nacht’, aldus de politie.

Behalve auto’s en bussen moesten openbare gebouwen het ontgelden. In de regio-Parijs werd een ziekenhuis met een molotovcocktail bestookt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden