Noodplan tegen smog in Peking

Het Chinese organisatiecomité voor de Olympische Spelen (BOCOG) heeft een noodplan opgesteld tegen ernstige luchtverontreiniging. Indien 48 uur voor de openingsceremonie op 8 augustus in Peking de smog ontoelaatbaar groot is, treden de ultieme maatregelen in werking....

ANP

Een woordvoerder van BOCOG wilde maandag niet concreet ingaan op de inhoud van het ‘rampscenario’. Het heikele onderwerp was evenwel opnieuw actueel. Maandag was het zicht in Peking op sommige plaatsen door de smog niet veel meer dan een paar honderd meter. In Hongkong, de olympische locatie voor de paardensport, was de situatie elf dagen voor het begin van de Zomerspelen niet veel beter.

Volgens een mileu-expert in Peking kan de vuile lucht in de Chinese hoofdstad alleen doelmatig worden bestreden indien 90 procent van alle particuliere auto's tijdens de Zomerspelen aan de kant blijven. De BOCOG-zegsman kon niet aangeven of een dergelijke draconische maatregel in het noodpakket is opgenomen.

Beperkingen
Op 20 juli ging de eerste beperking op het gebruik van auto's in Peking in. Sindsdien mogen alleen om de dag de voertuigen met even en oneven nummerplaten de weg op. Eerder al werden 300.000 zwaarvervuilende wagens uit het verkeer in Peking gehaald. Beide maatregelen leverden te weinig effect op waarna de Chinese autoriteiten vorige week nog eens een miljoen verouderde auto's een rijverbod oplegden en tientallen fabrieken tijdelijk sloten.

Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), waarschuwde vorig jaar al dat sommige olympische wedstrijden van langere duur misschien uitgesteld moeten worden als de lucht in Peking op de betreffende dag te vuil is. Volgens een rapport van milieuorganisatie Greenpeace, dat maandag verscheen, gaat het met de bestrijding van de smog in de Chinese hoofdstad door alle recente maatregelen de goede kant op. Toch is de huidige staat van de luchtverontreiniging gemiddeld nog twee keer zo hoog als maximaal toelaatbaar is volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Terugtrekken
Het Australische olympische comité (AOC) liet maandag weten, dat atleten uit de olympische ploeg zich zonder problemen kunnen terugtrekken als ze de vuile lucht in Peking tijdens de Spelen mentaal of fysiek niet aankunnen of aan durven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden