Noodplan blijkt niet getest: fabriek BASF stil

UTRECHT - Twee installaties van de fabriek van het Duitse chemieconcern BASF in De Meern zijn dinsdag stilgelegd nadat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid er gebreken had geconstateerd.


Bij de jaarlijkse controle van het bedrijf, dat chemische tabletten produceert, constateerden de inspecteurs dat niet alle veiligheidsmaatregelen getest zijn op doeltreffendheid. Hierop heeft de bedrijfsleiding zelf besloten de het productieproces stil te leggen.


BASF gaat de veiligheidsprocedures doorlopen om uit te vinden of ze ook werken. Pas als de inspecteurs de protocollen goedkeuren, mag het bedrijf de fabrieken weer laten draaien. De Inspectie SZW en de gemeente Utrecht beklemtonen dat de veiligheid van omwonenden niet in gevaar is geweest.


De fabriek van BASF staat op de lijst van risicobedrijven, die regelmatig intensief op veiligheid moeten worden gecontroleerd volgens het Besluit risico's zware ongevallen. Zo'n bedrijf is verplicht te beschikken over vooraf geteste plannen voor als er iets misgaat. Bij BASF bleek onder meer dat het apparaat dat een installatie moet uitschakelen bij te hoge temperatuur niet is uitgeprobeerd.


De fabriek kwam de laatste tijd vaker negatief in het nieuws. Vorige maand kwam er ammoniak vrij. In augustus ontsnapte stikstofoxide. Bovendien werd duidelijk dat BASF in het complex op ruim honderd punten de regels had overtreden.


De tekortkomingen waren begin 2011 aan het licht gekomen bij inspecties. In de nasleep van de brand in Chemie-Pack in Moerdijk in januari 2011, waarbij giftige stoffen vrijkwamen, was er meer aandacht voor risicobedrijven.


BASF benadrukt dat het de installaties heeft stilgelegd uit voorzorg en dat geen sprake is van een calamiteit. Omwonenden die ongerust zijn, kunnen bij de fabriek terecht met hun vragen. De installaties liggen zeker tien dagen stil.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden