Noodopvang voor gestrande reizigers

Voor honderden gestrande treinreizigers is afgelopen nacht noodopvang geregeld. In Rotterdam is een bioscoop vrijgemaakt, in Utrecht zijn voorzieningen getroffen in de Jaarbeurs en in Amsterdam konden mensen in het stadhuis terecht, zo maakten de Nederlandse Spoorwegen gisteravond bekend....

Het openbaar vervoer ondervond vrijdagavond veel hinder van het winterse weer. Na zeven uur was het spoor rond Amsterdam, Rotterdam en Breda niet meer bruikbaar als gevolg van ondergesneeuwde wissels. Het autoverkeer had minder last van het weer.

De NS deden een beroep op diverse gemeenten om noodopvang in te richten. Een woordvoerder benadrukte dat het de eerste inzet was iedereen nog thuis te krijgen en dat opvang de laatste optie was. In Roosendaal en Den Haag werd ’s nachts nog opvang gezocht.

De politie in Utrecht schatte dat op het Centraal Station tussen 250 en 400 mensen waren gestrand. In Rotterdam ging het om 150 mensen die overnachtten in de bioscoop. De centraal stations in Amsterdam en Rotterdam stonden in de loop van de avond vol gestrande passagiers. Later op de avond zetten de NS alleen nog stoptreinen in.

Vanaf vrijdagmiddag trok een sneeuwfront over Nederland. Het front begon om een uur in Zeeuws-Vlaanderen en eindigde ’s avonds laat in het noordoosten. Door de stevige wind had dat het karakter van een sneeuwjacht. De sneeuw is een voorbode van dooi.

Behalve de treinen had ook het busverkeer problemen. Het vervoersbedrijf Connexion haalde aan het begin van de avond uit voorzorg veel bussen van de weg nadat een voertuig van de weg was geraakt. ‘Het is gewoon te gevaarlijk’, aldus een woordvoerder. Ook bleven in de grote steden trams in de remise. HTM in Den Haag legde zelfs het complete tramverkeer stil.

Schiphol beschikte een groot deel van de avond over slechts één baan, zowel voor het starten als het landen. Halverwege de avond moest ook die baan tijdelijk worden gesloten om hem sneeuwvrij te maken. Later werd een extra baan vrijgegeven voor vliegverkeer. Grote vertragingen waren er niet.

Aan het begin van de avond ging de sneeuw in Zeeland al over in ijzel, die zich uitbreidde over het land. De alarmcentrale telde tot elf uur 's avonds 640 slippartijen en ongevallen, bijna twee keer meer als normaal. De meldingen kwamen uit het hele land.

De overlast viel voor het autoverkeer mee vergeleken met de situatie na het eerste weeralarm van dit jaar, vijf weken geleden. Toen stokte Nederland door een verkeersinfarct. Nu luisterden de automobilisten beter naar het weeralarm, dat het KNMI donderdag al sloeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden