Noodopvang drugskoerier ondermaats

De opvang van drugskoeriers in noodgevangenissen leidt tot explosieve en onverantwoorde situaties. De veiligheid staat onder druk door het verblijf van twee tot acht personen in één cel.

Van onze verslaggever Weert Schenk

Dit staat in een evaluatierapport dat het onderzoeksbureau ES en E heeft gemaakt in opdracht van het ministerie van Justitie. Vorige week besloot de Tweede Kamer de duur van de noodwet die het tot 2003 mogelijk maakt drugskoeriers in noodgevangenissen op te sluiten, te verlengen met twee jaar.

De noodwet werd in maart van kracht toen Schiphol te maken kreeg met een toestroom van bolletjesslikkers. In bestaande gebouwen werden extra cellen gemaakt, waar meerdere mensen in een ruimte kunnen. Uit het evaluatierapport blijkt dat in de noodcentra in Bloemendaal, Roermond en Zeist vooral gewone drugskoeriers zitten die cocaïne op het lichaam of in de bagage hadden verstopt. De bolletjesslikkers, voor wie de regeling is bedoeld, vormen met 30 procent van de populatie een minderheid.

Gewone drugssmokkelaars krijgen meestal straffen tot vier jaar en verblijven zo veel langer dan is bedoeld in de noodgevangenissen, die hierop niet zijn toegerust. Dit vooruitzicht is vaak oorzaak van spanningen.

In de barakken in Zeist worden cellen niet gedeeld door twee, maar door vier mannen of acht vrouwen. Irritaties lopen hier vaak snel op, ook al omdat in de zomer temperaturen werden gemeten van zo'n 40 graden. Eerder sloeg de burgemeester van Zeist alarm over de veiligheidssituatie.

De hitte was ook ondraaglijk in Roermond, waar de gevangenis is gevestigd in een oud gebouw. De gedetineerden kregen ter afkoeling een ventilator.

Het rapport stelt dat de cellen niet zijn berekend op bewoning door twee personen. Bovendien voldoet de veiligheid van het gebouw niet.

Het verblijf van meerdere mensen op een cel leidt geregeld tot spanning en agressie. In de centra is vaak niets bekend over de achtergronden van gedetineerden, waardoor mensen willekeurig bij elkaar in een cel worden geplaatst.

De personeelsorganisatie is overal een rommeltje. Taken en bevoegdheden zijn niet afgebakend. Het personeel is overwegend jong en heeft weinig of geen ervaring in het gevangeniswezen. Bovendien weten en snappen de bewaarders veel zaken niet en voelen ze zich onveilig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden