NieuwsAfval

‘Noodoplossing’ voor Amsterdams afvalprobleem: stortplaatsen buiten de stad

De overheid grijpt naar onorthodoxe maatregelen om te voorkomen dat het afval zich deze zomer opstapelt in de straten van Amsterdam en andere plaatsen. 

Afval in de straten van Amsterdam. Beeld ANP

Hoewel het storten van brandbaar afval in Nederland verboden is, heeft de gemeente Amsterdam bij Lelystad en Assendelft stortplaatsen geregeld waar de komende tijd bedrijfsvuil gestort kan worden. Intussen oefenen de gemeente en de Vereniging Afvalbedrijven druk uit op verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) om zo snel mogelijk een verbod af te kondigen op het importeren van buitenlands afval.

De nijpende situatie rondom het afval is ontstaan nadat de Amsterdamse afvalverwerker AEB begin deze maand vier van de zes verbrandingsovens sloot. De centrale was niet veilig voor personeel en omgeving en moet daarom grondig worden gerenoveerd. In de twee nog werkende ovens, die op 80 procent van de maximumcapaciteit draaien, wordt nu alleen nog maar Amsterdams huisvuil verbrand. Dat laatste bedong de enige aandeelhouder in AEB; de gemeente Amsterdam. Commerciële klanten kunnen de komende maanden niet bij bij het afvalbedrijf terecht.

Toch dreigden de straten van Amsterdam afgelopen week snel te vervuilen. In een groot deel van de stad wordt het grofvuil namelijk opgehaald door een commercieel bedrijf, Renewi. Dat sorteert alle nog bruikbare onderdelen en biedt de restanten aan bij AEB om te verbranden. Doordat het die restanten niet meer kwijt kon, raakte de opslag bij Renewi vol en liep het ophalen van grofvuil langzaam vast.

Buitenlands afval 

Dat probleem is nu voorlopig opgelost door bedrijfsafval te storten op andere plaatsen. De betrokken provincies hebben daarvoor toestemming gegeven. Voor de gemeente Amsterdam, die zich laat voorstaan op haar groene karakter, is het een pijnlijke milieubelastende maatregel. ‘Dit is dan ook echt een noodoplossing’, benadrukt een woordvoerder van wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks). ‘De gemeente en het Rijk werken intussen mee aan plannen van de afvalbedrijven om de afvalverwerking structureel te garanderen.’

De ‘structurele oplossing’ waar Van Doorninck op doelt, is dus een importverbod voor buitenlands afval. De Vereniging Afvalbedrijven vroeg staatssecretaris Van Veldhoven donderdagavond in een brief om zo’n verbod. In dat geval kunnen de afvalbedrijven met een beroep op ‘overmacht’ onder de contractuele verplichtingen uit die ze hebben gesloten met buitenlandse afvalaanbieders. Op een grotere schaal bekeken, is die maatregel voor het milieu overigens niet veel beter. Het zou namelijk alleen maar betekenen dat de vuilbergen niet in Nederland ontstaan, maar in Groot-Brittannië, waar het meeste geïmporteerde afval vandaan komt.

Van Veldhoven heeft nog niet besloten of zij een verbod zal afkondigen, maar zei wel samen met de gemeente Amsterdam en de provincie ‘op zoek te zijn naar een oplossing voor dit probleem’.

Meer lezen: Het is op vele fronten een puinhoop bij de Amsterdamse afvalverwerker

Verouderde, onveilige en sterk vervuilende ovens, ingewikkelde contracten: waar ging het mis bij de Amsterdamse afvalverwerker AEB? De inzameling en verwerking van afval in heel Nederland dreigt erdoor in de problemen te raken.Hoe moet dit verder? 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden