Noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi heeft 3,5 miljard meer nodig

De in nood verkerende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) heeft een grotere kapitaalinjectie nodig dan werd aangenomen. Er is 8,8 miljard euro nodig in plaats van 5 miljard, blijkt uit een herberekening van de Europese Centrale Bank (ECB).

Monte dei Paschi di Siena is 's werelds oudste bank. Beeld epa

In juli bleek in een stresstest hoe slecht de bank er voor stond. De test was niet-bindend, maar het was duidelijk dat de bank grote problemen had. De ECB heeft de resultaten van die test nu opnieuw beoordeeld.

Het geld voor de redding zal voornamelijk van de Italiaanse staat moeten komen. MPS vroeg de staat vorige week om hulp omdat een reddingspoging door privépartijen te weinig geld bij elkaar bracht en dus tekortschoot. Dit kwam met name omdat het Qatarese staatsfonds afhaakte nadat Italië 'nee' had gestemd tijdens het referendum over grondwetswijzigingen begin december.

12 december: Italiaanse bank Monte Paschi zoekt koortsachtig verder naar 5 miljard euro

Nu de komst van een nieuwe premier de hoop heeft gewekt dat Italië in rustiger vaarwater komt, zoekt de directie van de bank Monte dei Paschi di Siena nog wat langer door naar een oplossing waarbij een beroep op staatssteun niet nodig is. De bank blijft bij haar eerder ingediende herstelplan, inclusief de uitgifte van aandelen, zo kondigde zij aan na een bestuursvergadering. 's Werelds oudste bank moet voor het einde van het jaar 5 miljard euro zien op te halen.

Noodlijdende banken

Het parlement ging vorige week woensdag al akkoord met een fonds van 20 miljard voor noodlijdende banken. MPS hoopte toen nog de benodigde hulp bij privépartijen te vinden, maar dat is dus niet gelukt. De 8,8 miljard euro zal waarschijnlijk uit dat fonds komen, maar de staat moet daar nog over beslissen.

's Werelds oudste bank Monte dei Paschi bestaat sinds 1472 en is een van de grootste banken van Italië. Een faillissement van de bank zou de stabiliteit van het land in gevaar brengen en daarmee ook Europa bedreigen. Staatshulp is echter volgens sommigen een oplossing voor de korte termijn, maar niet voor de lange.


De rekening gaat toch weer naar de burger

Volgens Italiaanse media is de noodlijdende Monte dei Paschi-bank er niet in geslaagd een interventie door de Italiaanse overheid te voorkomen. De Italiaanse regering neemt daarom mogelijk vandaag al een besluit over een redding door de staat. Acht jaar na de kredietcrisis is Europa daarmee terug bij af. Het einde van too big to fail blijkt een illusie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden