NieuwsAfvalverwerking

Noodlijdende Amsterdamse afvalverwerker krijgt financiële steun en ‘puinruimer’

Het noodlijdende Afval Energiebedrijf (AEB) in Amsterdam krijgt 16 miljoen euro aan steun van de gemeente Amsterdam en de banken. Daarmee kan AEB weer ‘een paar weken’ vooruit.

Rik Kuiper
Afval in de straten van Amsterdam.  Beeld ANP
Afval in de straten van Amsterdam.Beeld ANP

Dat heeft het college maandag laten weten aan de gemeenteraad. De stad staat garant voor 6 miljoen euro, de banken voor 10 miljoen. De gemeente eist als een van de voorwaarden voor de financiële steun dat een ‘puinruimer’ de komende weken opties uitwerkt voor de toekomst van AEB, in overleg met de banken en de gemeente. Pas dan zal duidelijk worden hoe groot de kosten voor de gehele reddingsoperatie van AEB zijn.

Amsterdam is de enige aandeelhouder van het afvalbedrijf, de banken hebben er samen voor circa 300 miljoen euro aan leningen uitstaan. De stad zit enorm met de afvalverwerker in zijn maag sinds begin deze maand door aanhoudende technische problemen vier van de zes afvalverbrandingsovens stilliggen. AEB, dat jaarlijks 1,4 miljard kilo afval verwerkt, verkeert daardoor in acute geldnood. Het bedrijf verbrandt alleen nog huisvuil uit Amsterdam en omliggende gemeenten. Andere klanten die hun vuil in het Westelijk Havengebied laten verbranden, kunnen er voorlopig niet terecht.

De situatie vormt een serieuze bedreiging voor de afvalverwerking in Amsterdam en de rest van Nederland, zo waarschuwde de Vereniging Afvalbedrijven donderdag.

Plan B

Naast een reddingsplan moet AEB de komende weken ook een ‘plan B’ uitwerken, voor het geval het bedrijf toch failliet zou gaan. De gemeente wil dat in dat scenario ook de afvalverwerking en stadswarmte voor 35 duizend huishoudens gegarandeerd is.

De gemeente zegt zich verder coulant te hebben opgesteld door de betaling van de afvalverbranding in juni (3,2 miljoen euro) twee weken eerder dan gebruikelijk over te maken. Ook de betaling van juli (3 miljoen) wordt versneld overgemaakt. Daarmee is de verbranding van hoofdstedelijk afval, en daarmee de levering van duurzame warmte voor 35 duizend huishoudens, voor even veiliggesteld. Desondanks breidt AEB volgens Het Parool wel het aantal dieselaggregaten uit als noodoplossing om de stadsverwarming draaiend te houden.

Het Amsterdamse college gaat externe deskundigen vragen de gang van zaken bij AEB te onderzoeken. Als ‘signaal’ aan de raad van commissarissen eist de gemeente bovendien dat een van de huidige commissarissen het veld ruimt en dat er twee nieuwe toezichthouders worden benoemd.

Sprinklerinstallaties

Het zit AEB op verschillende fronten niet mee. De energieprijzen zijn al tijden aan de lage kant en de aanleg van een nieuwe afvalscheidingslijn is tegengevallen. Ook is er in Nederland structureel te weinig afval voor alle verwerkingsbedrijven. Daarom importeert AEB een kwart van het vuilnis uit Groot-Brittannië. In het energieakkoord is echter afgesproken dat er op 1 januari een pittige importbelasting komt op buitenlands afval.

Daarnaast is de installatie van de afvalverwerker er momenteel zo slecht aan toe dat de afgelopen jaren meermaals brandjes zijn uitgebroken. De sprinklerinstallaties werkten onvoldoende en er kwamen zuren vrij. Een oud-monteur vatte de situatie in De Telegraaf kernachtig samen als: ‘Een grote tyfuszooi met medewerkers die de ballen verstand hebben van de installaties.’

Crisis bij Amsterdams afvalbedrijf is een nationaal probleem
De Vereniging Afvalbedrijven stuurde onlangs een brandbrief: de inzameling van afval in Nederland dreigt in gevaar te komen door ernstige technische en financiële problemen bij de Amsterdamse afvalverwerker AEB.

Waar ging het mis bij de afvalverwerker? En hoe moet het verder? ‘Het is denkbaar dat AEB een of twee ovens zal sluiten. Dat scheelt reparatiekosten en je wordt op den duur minder afhankelijk van import.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden