Noodlijdend Triple P kan na kapitaalsinjectie toch verder

Het noodlijdende softwarebedrijf Triple P is voorlopig van de ondergang gered. Een groep investeerders, waaronder het personeel, heeft 49 miljoen gulden in het bedrijf gestoken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Door de kapitaalinjectie is het belang van oprichter en vertrekkend algemeen directeur Fezi Khaleghi Yazdi teruggelopen van 44 naar 26 procent. Het belang van de werknemers en het management loopt op van 1 tot 6 procent. Grootste aandeelhouders in Triple P zijn nu het beleggingsfonds Orange Fund en de bank Paribas.

Triple raakte in grote financiële problemen toen het eerste kwartaal van dit jaar werd afgesloten met een verlies van 4,9 miljoen gulden. Vorig jaar werd al een verlies van 2,5 miljoen geleden.

Door de negatieve resultaten was het eigen vermogen van het bedrijf geheel weggesmolten. Triple P had aan het eind van het eerste kwartaal een negatief eigen vermogen van 1,3 miljoen op een balanstotaal van 142 miljoen.

Het verdampte vermogen bracht het bestuur van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, waar Triple P wordt verhandeld, ertoe het fonds naar de strafbank te verbannen. De malaise betekende ook het einde van Khaleghi Yazdi als president van het bedrijf. Per 1 september wordt hij opgevolgd door Jan Willem Baud.

De 49 miljoen aan vers kapitaal zal deels worden gebruikt om de komende reorganisatie te financieren. Daarnaast zal een deel van het bedrag worden aangewend om leningen mee af te lossen.

De herfinanciering bestaat uit de uitgifte van 6,38 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 2 dollar per stuk. Daarnaast neemt een onbekende Nederlandse institutionele belegger 24 miljoen cumulatieve preferente aandelen over voor 1 gulden per stuk.

Khaleghi Yazdi heeft een deel van zijn aandelen, met een waarde van waarde 5 miljoen gulden gratis weggegeven aan het personeel en de investeerders. Wat de nieuwe rol van Khaleghi Yazdi wordt bij Triple P is onduidelijk. 'Hij zal bij de firma betrokken blijven. Hij gaat nu op vakantie om te zeilen. Op het water zal hij zich beraden over zijn activiteiten', aldus een woordvoerder van Triple P.

Volgens deze woordvoerder van het bedrijf was de emissie twee keer overtekend. 'Dat is goed nieuws. De klanten hoeven zich geen zorgen te maken. Het komt allemaal wel goed', zo verzekert hij optimistisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden