Noodlijdend Lernout & Hauspie krijgt respijt van schuldeisers

Er daagt enig licht voor het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. De grootste schuldeisers besloten de noodlijdende onderneming dinsdag enig respijt te gunnen en schaarden zich achter een reddingsplan van de nieuwe topman Ph....

Die strategie voorziet in de oprichting van een nieuwe vennootschap. De betrokken banken ruilen in die optie hun schulden om tegen aandelen. Een ander scenario houdt een overname in van de afdelingen spraak- en taaltechnologie. De handelsrechtbank in Ieper velt op 20 juni een oordeel over het plan. Lernout & Hauspie vroeg begin dit jaar uitstel van betaling aan, toen het bedrijf in moeilijkheden kwam wegens malversaties met omzetcijfers.

Bodson betoonde zich gisteren hoopvol. Hij stelde vast dat de schuldeisers vertrouwen hebben in het herstelplan. Zijn grootste vrees was dat als het herstelplan sneuvelde nog meer medewerkers het bedrijf zouden verlaten. Sinds het bekend worden van het gesjoemel is het personeelsbestand al met ruim een kwart afgekalfd.

Een woordvoerder van de ondernemingsraad verklaarde nu niet te verwachten dat die uittocht zich voortzet. 'De mensen die er nu nog zitten, zijn zeer loyaal. Het verloop was de afgelopen weken al nagenoeg gestopt.' Hij was verheugd dat de banken 'hun verantwoordelijkheid hebben genomen' en hoopt op concrete belangstelling van nieuwe investeerders.

De goedkeuring van het reddingsplan kreeg een brede steun van de schuldeisers. In aantal verklaarde bijna negentig procent zich akkoord, in kapitaal bijna honderd. In totaal meldden zich 335 instellingen en personen bij wie L & H voor ruim 1,2 miljard gulden in het krijt staat. Het gros daarvan staat op rekening van vijf banken: KBC, Fortis, Artesia, Deutsche Bank en Dresdner Bank. Opvallend was dat huisaccountant KPMG zich gisteren stil hield. Aandeelhouders verwijten KPMG dat het gesjoemel met cijfers lang onopgemerkt bleef.

Volgens analisten hadden de banken geen andere keus dan in te stemmen met Bodsons voorstel. Afwijzing had vrijwel zeker het faillissement van de verbleekte ster van de Vlaamse technologiesector betekend. De financiële instellingen bleken zich niet te hebben ingedekt tegen een mogelijke teloorgang van de onderneming.

Maar zelfs bij een gunstig oordeel van de Ieperse rechter, is L & H nog niet in veilige haven. Het jaar 2000 is afgesloten met dieprode cijfers. Maandelijks wordt er een verlies geleden van bijna tien miljoen gulden. Het krediet dat het bedrijf bemachtigde om de eerste maanden van dit jaar te overbruggen, is nagenoeg op. Bovendien moet het reddingsplan ook in de Verenigde Staten, waar L & H een belangrijk deel van de activiteiten uitoefent, door een rechter worden beoordeeld. Ook daar loopt een juridische procedure waarin het bedrijf bescherming tegen schuldeisers is toegekend. Die beslissing valt pas in augustus.

Onduidelijk is nog welke optie in het herstelplan nu wordt nagestreefd. Bodson laat zich niet uit over gegadigden voor overname. De oprichting van een nieuwe vennootschap vraagt een investering van honderd miljoen dollar. Volgens critici ontbreekt een goede financiële onderbouwing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden