NieuwsCoronacrisis

Noodlijdend Booking.com wil staatssteun

Booking.com gaat steun aanvragen bij de Nederlandse overheid. De grootste reissite ter wereld krijgt zulke zware klappen van de coronapandemie dat zij die steun nodig heeft om de banen van de medewerkers te beschermen.

Het nieuwbouw gebouw van Booking.com naast de Openbare Bibliotheek (links) op Oosterdokseiland in Amsterdam. Beeld Klaas Jan van der Weij
Het nieuwbouw gebouw van Booking.com naast de Openbare Bibliotheek (links) op Oosterdokseiland in Amsterdam.Beeld Klaas Jan van der Weij

‘We zijn de Nederlandse regering dankbaar voor dit financiële hulpplan voor bedrijven als wij die zwaar zijn getroffen door de pandemie’, zo laat Booking.com weten in een verklaring aan de Volkskrant. Tijdens een videovergadering met zijn personeel, waarvan de Volkskrant de beelden heeft, sorteerde ceo Glenn Fogel donderdag al voor op staatssteun. ‘We zullen gebruik maken van alle staatssteun, van alles wat we kunnen doen om de weerslag op ons personeel te beperken’, zei hij.

Op de vraag of er ontslagen gaan vallen bij de grootste Nederlandse banenmachine van het laatste decennium antwoordde hij ‘waarschijnlijk wel’. ‘We doen nog maar 15 procent van wat we vorig jaar deden’, zei de net van corona herstelde Fogel over de ‘dramatisch’ gedaalde boekingen.

Tientallen miljoenen euro’s

Booking.com is in ruim tien jaar tijd uitgedijd van 1.000 naar 18 duizend werknemers, van wie er 5.500 in Nederland werken. Wat de precieze voorwaarden zijn van de staatssteun aan Booking.com is niet bekend. Het doorsnee inkomen bij Booking Holdings bedraagt bijna 47 duizend euro per jaar. Als Nederland via de NOW-regeling drie maanden lang tot wel 90 procent van het loon van de 5.500 Booking.com-werknemers in ons land betaalt, kan de schade ettelijke tientallen miljoenen euro’s belopen.

Het personeel maakte zich al grote zorgen over de dreigende ontslagronde – voor zover bekend de eerste uit de geschiedenis van de multinational – omdat het met schulden kampende Booking.com tot dusver geen sociaal plan met de vakbonden heeft afgesproken om afgedankte werknemers zacht te laten landen.

Alleen al op de 2.500 werknemers tellende ict-afdeling in Amsterdam lopen mensen van meer dan tachtig nationaliteiten rond, en vooral voor het vele personeel van buiten de Europese Unie zou ontslag grote gevolgen hebben. Als zij niet binnen drie maanden een nieuwe baan vinden in Nederland – geen sinecure momenteel – raken ze hun verblijfsvergunning kwijt en moeten ze met hun gezin het land verlaten. De eerste slachtoffers zijn al gevallen: 48 medewerkers van Bookings momenteel uitzonderlijk drukke klantenservice kregen nog tijdens hun proeftijd hun congé.

Booking.com is in ruim tien jaar tijd uitgedijd van 1.000 naar 18 duizend werknemers, van wie er 5.500 in Nederland werken.  Beeld Klaas Jan van der Weij
Booking.com is in ruim tien jaar tijd uitgedijd van 1.000 naar 18 duizend werknemers, van wie er 5.500 in Nederland werken.Beeld Klaas Jan van der Weij

Honorarium inleveren

Om ontslagen te beperken riep de ondernemingsraad van Booking.com de directie eerder deze week op om honorarium in te leveren, af te zien van de miljarden euro’s verslindende inkoop van eigen aandelen en gebruik te maken van staatssteun, blijkt uit een voorstel dat de Volkskrant inzag.

Wat dat laatste betreft zou Booking.com ook kunnen aankloppen bij de Amerikaanse belastingbetaler. Het in 1996 op een Enschedese studentenkamer begonnen bedrijf valt namelijk onder het Amerikaanse moederbedrijf Booking Holdings, dat ruim driekwart van zijn 15 miljard dollar aan jaaromzet dankt aan zijn Amsterdamse dochter.

Fogel heeft al een eerste zoenoffer gebracht door salaris in te leveren. Tegelijkertijd, zo merkte de ondernemingsraad op, bedraagt Fogels salaris slechts een fractie van zijn honorarium: in 2018 was zijn vaste loon 750 duizend dollar, maar dankzij bonussen en aandelen kon hij dat jaar in totaal 20,5 miljoen dollar bijschrijven op zijn bankrekening. Booking.com laat weten dat het bestuur een salarisverlaging van 20 procent heeft geaccepteerd, zonder in te gaan op de gevolgen voor de totale vergoedingen van de ceo en andere bestuurders.

Opmerkelijk genoeg gaat Booking Holdings gebukt onder zware schulden, dit ondanks de jaarlijkse miljardenwinsten – in 2019 nog bijna 5 miljard dollar. Tegenover 6,3 miljard dollar aan contant geld stond eind vorig jaar 7,6 miljard dollar schuld op de balans, blijkt uit het jaarverslag.

De ondernemingsraad merkt op dat Booking Holdings alleen al vorig jaar 8 miljard dollar aan contant geld opofferde aan de inkoop van eigen aandelen, in de ogen van critici een praktijk waarmee bedrijven de prijs van hun aandelen manipuleren. Nu niet alleen het aantal boekingen met 85 procent is teruggelopen, maar ook de prijs van hotelkamers is ingestort, heeft Booking door het gebrek aan reserves een acuut probleem. Om niet kopje onder te gaan wist Booking Holdings vorige week nog een nieuwe lening van 4 miljard dollar los te peuteren, vertelt Fogel in de video. Dankzij dat geld is het vooralsnog niet nodig om een aantal ‘heel, heel drastische dingen te doen’. ‘Als we die 4 miljard niet hadden, zou het er slecht uitzien, o mijn God.’

Druk nummer

Een van de drukste telefoonnummers van het land is momenteel 070-7703884, de klantenservice van Booking.com. Daar kunnen mensen terecht wier Booking.com-reservering dankzij het coronavirus in het water is gevallen. Veel gedupeerden klagen dat ze eindeloos aan de telefoon moeten hangen om iemand te spreken te krijgen. Niet verwonderlijk, zei Bookings hoofd accommodaties Pepijn Rijvers maandag tegen consumentenprogramma Radar, want de klantenservicemedewerkers van Booking.com hebben het ‘3,5 tot 5 keer zo druk’ dan normaal, terwijl ze ook nog eens vanuit huis moeten werken. De Volkskrant nam de proef op de som en luisterde een kleine negen minuten naar muzak voor een medewerker aan de lijn kwam. Een andere beller had minder geluk: zij kreeg een bandje met ‘wij zijn druk bezig mensen in nood te helpen’, waarna de verbinding werd verbroken.

Wat moet ik met mijn vakantie naar Spanje doen?
Vorig jaar boekten wij een vakantie in Spanje voor juni 2020. Kunnen we dat nog veranderen of ons geld terugkrijgen? Wij werken allebei in de zorg en hebben het eigenlijk te druk voor vakantie.

Alles wat geld opbracht is dicht in het Mexicaanse Oaxaca
Het arme Oaxaca in Mexico leeft voor een groot deel van toerisme. Nu de stranden en musea gesloten zijn, vallen zij die dat kunnen terug op hun landbouwgrond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden