Noodkreet

De bestuurlijke lappendeken verstikt de Randstad. De concurrentiepositie van deze motor van de landelijke economie wordt door die combinatie van bureaucratie en besluiteloosheid aantoonbaar benadeeld....

Het zijn niet de minsten die de noodklok luiden over de bestuurlijkecongestie waaraan de Randstad ten prooi is gevallen. De burgemeesters vande vier grote steden hebben een uniek verbond gesloten met decommissarissen van de koningin in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht enFlevoland.

Het zijn bovendien vogels van diverse politieke pluimage: VVD, CDA,PvdA, maar ook D66 en GroenLinks. De Holland Acht hebben ze zich genoemd,naar de roeiploeg die op de Olympische Spelen een gouden plak in de wachtsleepte. Dat duidt op een ambitieuze missie, waarbij niemand uit de bootmag vallen. Maar daar zit nu juist het probleem.

De acht bestuurlijke zwaargewichten stellen een alarmerendediagnose. Ze worden daarbij gesteund door onderzoek van TNO. Deontwikkeling van de economische groei van Randstad Holland houdt geengelijke tred met die van concurrenten als Brussel-Antwerpen, Milaan ofLonden. De wegen zijn overvol, de touwtrekkerij rond Schiphol is een gebedzonder eind, de hogescholen en universiteiten werken langs elkaar heen eninvesteringsprojecten stranden in de stroop van een veelheid vanbestuursorganen.

De bestuurlijke samenwerking van al die gemeenten, regio's,gemeenschappelijke regelingen en provincies in het lossesamenwerkingsverband Regio Randstad heeft niets opgeleverd. Iederbestuursorgaan probeert op eigen houtje uit de Haagse staatsruif zo veelmogelijk graantjes mee te pikken. Een bijkomend probleem, dat door deHolland Acht over het hoofd wordt gezien, is de gebrekkige democratischecontrole. De politieke partijen van Nederland hebben eenvoudigweg te weinigbestuurlijk en politiek talent om al die raden, staten en organen adequaatte bemannen.

Het ligt dan ook voor de hand drastisch te kappen in het oerwoud van besturen. Sommige burgemeesters en commissarissen pleiten binnenskamersvoor één Randstadautoriteit, voor samenvoeging van de vier provincies (ofin ieder geval van Noord- en Zuid-Holland). Voor die denkrichting valt veelte zeggen, want de provincies missen afzonderlijk bestuurlijke slagkracht.

Omdat ze het onderling niet eens konden worden, komen de acht nu met deanticlimax van de onafhankelijke, breed samengestelde commissie die hetverlossende woord moet spreken. Dat is een gemiste kans van jewelste.

Het is beter dat het kabinet zelf het initiatief naar zich toe trekt.Een - tijdelijke - Randstadautoriteit met vergaande bevoegdheden kandaarbij een optie zijn. In de tussentijd moet stevig worden gesnoeid in de bestuurlijke wildgroei. Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden