Noodkreet Wientjes (VNO-NCW) over bouw

Het kabinet moet snel met maatregelen komen om de bouw erboven op te helpen. Die oproep deed voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatieVNO-NCW vrijdag na afloop van overleg met premier Mark Rutte en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher.

Werkgeversvoorman Wientjes Beeld anp
Werkgeversvoorman WientjesBeeld anp

'Zo kan het echt niet langer", zei Wientjes over de bouw. 'Doe iets. Er is een acuut probleem dat nu aangepakt moeten worden. In de bouw worden elke dag 50 mensen ontslagen." Ook FNV-voorzitter Ton Heerts onderstreepte de ernstige situatie in de bouw.

Hij heeft het kabinet uitgenodigd samen met de werkgevers een bezoek te brengen aan de bouw. Volgens Wientjes hebben bouwbedrijven problemen met de financiering omdat banken de hand op de knip houden. Verder zou het kabinet iets moeten doen aan de positie van starters op de woningmarkt en zouden pensioenfondsen een deel van hun geld kunnen investeren in hypotheken. Wientjes zei dat er haast is geboden om de bouw uit het slop te trekken.

Premier Rutte had het op Twitter over een 'goed gesprek", waarbij de agenda wordt verkend. 'Wordt vervolgd." Heerts sprak over een verkennende fase in gesprekken over een sociale agenda. 'Daarbij zullen we knokken voor werkgelegenheid." Begin volgend jaar kunnen dan de eerste serieuze gesprekken aan de orde komen. Volgens hem is 'de polder', waarin sociale partners en kabinet altijd om de tafel zitten, niet in één keer terug, maar gaat het nu om 'langzaam herstel van vertrouwen".

Wientjes sprak van een 'heel moeilijke agenda", met onderwerpen als de WW en de arbeidsmarkt. Daarvoor is goed overleg tussen werkgevers, werknemers en het kabinet nodig.

De FNV wil dat het plan uit het regeerakkoord om fors te bezuinigen op de WW van tafel gaat. Volgens Heerts is hierover vrijdag nog niet gesproken. Ook de besteding van 250 miljoen euro die het kabinet extra wil uittrekken voor de sociale agenda is nog niet aan bod gekomen. Met dit geld kan het inkorten van de WW-duur deels worden teruggedraaid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden