Noodhulp voor vrouwen niet voldoende

De ingezonden lezersbrieven van maandag 7 december.

Frans van Gool ontwierp de parkeergarage van de Bijenkorf.(14 februari 1980) Beeld anp
Frans van Gool ontwierp de parkeergarage van de Bijenkorf.(14 februari 1980)Beeld anp

Brief van de dag: Frans van Gool, geen pion maar een dame

Met enkele artikelen in de pers is architect Frans van Gool, die op 93-jarige leeftijd is overleden, naar de historie verwezen. Peter de Waard typeert hem met een citaat van Bernard Colenbrander als 'een gewilde pion in het spel van de projectontwikkelaars' (Ten eerste, 2 december +). Colenbrander is de schrijver van het boek Frans van Gool. Leven en Werk. Zo mag van Gool niet begraven worden! In datzelfde boek interviewt Colenbrander Van Gool over zijn visie op het woningbouwplan Het Breed in Amsterdam-Noord, waarmee hij Jaap Bakema en Aldo van Eijk voorbij streefde. De helderheid waarmee hij de opgave analyseert, is die van een Dame die het schaakbord in alle richtingen beheerst. Dat was zijn kracht, ook in gesprekken met projectontwikkelaars.

Van Gool vertelde me eens, dat hij zichzelf zag als een Amsterdamse koopman. Op uitnodiging stelde hij zijn oplossing voor. Hij was bereid tot overleg en daarna kon je kopen of niet. Het mooiste voorbeeld is wel de parkeergarage van de Bijenkorf aan het Beursplein en de Warmoesstraat. Ga er maar aan staan, een historisch bouwblok in Amsterdam in de jaren zeventig vervangen door een parkeergarage! Hij vond dat de gevel moest zijn als hausmacher: schijfjes in een mengeling van leverkleurige steentjes en spekkleurig beton. Het werd een ouverture in modern glas, beton en historische baksteen, gevat in frames ter grootte van een venster van een grachtenpand. Hij kreeg op alle punten zijn zin. Onontkoombaar!

De heftige discussie over de kantoortorens tegenover het Rijksmuseum werd getriggerd door een bouwtechnisch fenomeen. Om het interieur van een onregelmatig bouwvolume niet op te zadelen met kolommen, paste hij geen betonskelet toe, maar een dragende gevel door middel van binnen-spouwbladen van gewapend beton. Die beton rees op als een grijze silo met gaten en veroorzaakte een golf van verontwaardiging. Toen de ruwbouw later werd ingepakt met een peperdure goudbruine baksteen, was het kwaad in de publieke opinie al geschied. Toch bleef het resultaat voor sommigen te abstract. Dat was bitter.

Jan Jur Garvelink, Utrecht van 1974 tot 1980 als jong medewerkend architect de rechterhand van Frans van Gool.

undefined

Klimaattip

Met veel belangstelling heb ik de klimaattips gelezen om de CO2-uitstoot te verminderen (Ten eerste, 5 december). Door met de trein naar mijn werk te gaan, in plaats van met de auto, kan ik zo'n 7.500 kg per jaar besparen. Eenmaal in de week werk ik thuis, maar daarmee bespaar ik, volgens de tabel, maar zo'n 110 kg . Als ik dus vijf dagen thuis zou werken, bespaar ik daarmee toch nog maar 550 kg. Dat kan dus veel beter: ik ga voortaan niet thuis, maar in de trein werken.

T.C.Mensinga, Bodegraven

(Tekst gaat verder onder foto)

Matthijs van Nieuwkerk en Robert Kranenborg tijdens de opening van het DWDD Pop-Up restaurant. Beeld anp
Matthijs van Nieuwkerk en Robert Kranenborg tijdens de opening van het DWDD Pop-Up restaurant.Beeld anp

DWDD-restaurant gesloten

Van tafel!!!

Joris van Laarhoven, Tilburg

Armoede

Volgens het artikel over het Jeugdsportfonds (Sport, 5 december) kunnen 150.000 kinderen die in armoede opgroeien zelfs niet lid worden van een sportvereniging. Nu wordt er 5 miljoen extra uitgetrokken waardoor 25.000 van hen wel mee kunnen doen.

Bij scholenkoepel Amarantis is 50 miljoen verkwanseld, bij ROC Leiden 40 miljoen, bij Boor in Rotterdam 27,5 miljoen, enzovoort. Het aantal voorbeelden van megalomaan gedrag van bestuurders en falend toezicht daarop, alleen al bij onderwijsinstellingen, is ellenlang. Waarvoor de maatschappij honderden miljoenen extra op moet hoesten. Maar 30 miljoen om 150.000 kinderen die in armoede opgroeien te laten sporten kunnen we in de diverse begrotingen niet vinden. We moeten ons schamen.

Robert van der Gun, Zeist

Marinier en matroos

Nu is de boot aan. In de krant van 2 december stond het wéér, nu op pagina 9 onder een foto: 'Duitse marinier van het fregat Hamburg.' Al jaren stoor ik me aan deze slordigheid. De man op de afgebeelde foto is géén marinier, maar een matroos.

Een marinier is (zie Van Dale) een zeesoldaat, met name bestemd voor landingsoperaties en een matroos is een schepeling van de laagste rang bij marine, koopvaardij of binnenvaart.

Een matroos is een vast bemanningslid van een schip; een marinier kan zo nodig vanaf elk marineschip opereren. De afgebeelde schepeling is matroos op het fregat Hamburg (het staat op z'n muts). Onthoud: Een matroos is geen marinier en een marinier is geen matroos.

P.C. van Dijk, Den Haag

Deflatie

Antwoord op de vraag 'Wat is er tegen deflatie?' van Peter Gilden uit Amsterdam (U-pagina, 5 december). Als iets morgen goedkoper is dan vandaag, dan wacht je tot morgen met de aanschaf. Dat is desastreus voor een economie.

Peter Korenhof

Hulp aan vrouwen

Er is inderdaad meer hulp nodig in de crisisgebieden, zoals staat in het artikel over het gebrek aan hulp specifiek gericht op vrouwen (Ten eerste, 4 december +). Maar anders dan Rob Vreeken suggereert, geeft Unicef, naast water, noodvoeding en medische zorg, juist al jaren gender-kits aan vluchtelingen. Deze bevatten essentiële spullen als maandverband (de lokaal gangbare, vaak wasbare variant), ondergoed en zeep. We weten dat deze spullen van groot belang zijn voor vrouwen op de vlucht.

We zorgen er ook voor dat kinderen en vrouwen gezondheidsservices kunnen ontvangen, in de kampen door het opzetten van mobiele klinieken, daarbuiten door het ondersteunen van de nationale gezond- heidssystemen. In Syrië bijvoorbeeld hebben dit jaar bijna 900 duizend kinderen en vrouwen van deze levensreddende diensten gebruik gemaakt.

Helaas is de financiering van noodhulp, ook voor specifiek op vrouwen en baby's gerichte hulp, niet toereikend. Er moet veel meer geld komen om alle vluchtelingen adequaat te helpen.

Esther van der Woerdt, noodhulp specialist Unicef Nederland

Syrische vluchtelingen in de provincie Hatay aan de Turks Syrische grens. Beeld anp
Syrische vluchtelingen in de provincie Hatay aan de Turks Syrische grens.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden