Noodfonds voor zwakke eurolanden

Rol voor IMF én Europees noodfonds...

brussel Eurolanden in zware financiële problemen kunnen rekenen op steun van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Europese regeringsleiders bereikten donderdagavond na weken van moeizaam overleg een akkoord over een dergelijk noodfonds. Griekenland is mogelijk het eerste land dat een beroep doet op het nieuwe fonds.

Premier Balkenende is tevreden en noemde het resultaat ‘zeer verdedigbaar’. De premier is vooral blij dat het IMF bij een eventuele hulpactie wordt betrokken. Andere Europese leiders prezen de ‘solidariteit’ die de eurozone laat zien.

Donderdagochtend stonden Duitsland en Frankrijk – de belangrijkste voor- en tegenstander van een noodfonds – nog lijnrecht tegenover elkaar. Een uur lang overleg tussen bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy bracht ’s middags de doorbraak. Hun akkoord werd vervolgens door de andere eurolanden goedgekeurd.

De noodhulp voor eurolanden in financiële problemen geldt als laatste redmiddel. Pas als het land zwaar heeft bezuinigd en nergens anders meer geld kan lenen, mag het een beroep doen op het noodfonds. Dat verzoek zal eerst worden beoordeeld door de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB).

Vervolgens moeten de eurolanden unaniem instemmen met de eventuele hulp. Die zal voor het merendeel bestaan uit bilaterale leningen van de andere eurolanden. Het gaat om leningen tegen gewone rente, om het vragende land te prikkelen zo snel mogelijk orde op zaken te stellen.

Ieder euroland wordt geacht een bijdrage te leveren volgens de sleutel die de ECB hanteert. Voor Nederland is dat 5,9 procent. De precieze kosten daarvan zijn ongewis omdat Griekenland nog niet om geld heeft gevraagd. Bovendien zal het IMF een ‘substantieel’ deel voor zijn rekening nemen.

De Griekse premier Papandreou reageerde opgetogen op het noodfonds. ‘Een zeer bevredigende beslissing. Europa én Griekenland komen sterker uit deze crisis.’

Griekenland dreigt failliet te gaan omdat het tegen hoge rente moet lenen om zijn schulden af te lossen, De hoop is dat door het Europese vangnet het vertrouwen bij de financiële markten in Griekenland terugkeert en daarmee de rente daalt.

Onder druk van Duitsland wordt onderzocht of de begrotingsvereisten van de eurolanden, vastgelegd in het Stabiliteitspact, kunnen worden aangescherpt. Dat moet nieuwe drama’s zoals in Griekenland voorkomen.

economie Pagina 7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden