Noodeditie vol bibberende titels en witte plekken

Tussen de honderd en 120 duizend abonnees van de Volkskrant hebben zaterdagmorgen ongetwijfeld met stijgende verbazing hun exemplaar van die dag doorgebladerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Door een computerstoring moest de Volkskrant een noodeditie uitbrengen die verschillende pagina's bevatte die ouderwets met de hand waren vervaardigd. Door overbelasting van de apparatuur en onwennigheid met deze werkwijze van jaren terug duurde het extra lang voordat de benodigde artikelen gereed waren.

Als gevolg hiervan liep het drukken van de krant in de loop van vrijdagavond steeds meer vertraging op. Na ruim een uur op het productieschema te zijn achtergelopen moesten hoofdredactie en directie kiezen tussen twee kwaden: of voor het eerst in de historie van de Volkskrant het dagblad met enkele onvolledige en halfwitte pagina's laten drukken, of een krant maken die te laat of helemaal niet bij honderdduizenden lezers in de brievenbus zou liggen.

'Het is spijtig wat nu is gebeurd, maar als je het goed uitlegt kan een abonnee leven met een krant waar het een en ander aan mankeert. De lezer maakt meer problemen als de bezorging niet klopt, is onze ervaring', zegt J. Greven, directeur van de divisie Landelijke Dagbladen van PCM Holding, de uitgever van de Volkskrant. De catastrofe met de zaterdagkrant heeft volgens hem adverteerders niet of nauwelijks getroffen. 'Alle annonces zijn meegegaan in de krant.'

Waarschijnlijk was het mankement vrijdagavond het gevolg van aanloopproblemen met een nieuw systeem. Sinds een half jaar is de Volkskrant hierop overgestapt. Normaal is deze computertechniek ingericht op het opvangen van storingen. Als er ergens in het netwerk iets fout gaat, bestaat er een parallelsysteem waarop automatisch wordt overgeschakeld. Dit bleek door nog onbekende oorzaak echter vrijdag niet te werken.

Voordat een kapotte besturing hersteld was, moest een deel van de oplage van de Volkskrant al worden gedrukt om nog tijdig bij de abonnees te kunnen zijn. Met kunst- en vliegwerk werd een aantal pagina's zoals vroeger met de hand vervaardigd en opgemaakt.

Soms waren curieuze ingrepen noodzakelijk. Zo waren van de dagbladtitel en de voorpagina van het sportkatern nog oude prints voorradig op halfpagina-formaat. Deze prints moesten tot A2-formaat worden vergroot, wat leidde tot het beeld van 'trillende' letters en foto's.

Ook Trouw en Het Parool, twee andere krantenuitgaven van PCM, werden getroffen door de storing. Beide dagbladen konden echter terugvallen op het oude computersysteem dat bij deze dagbladen nog in gebruik is. Trouw werd vrijdagavond voor een deel op machines van Het Parool in elkaar werd gezet.

De hoofdredactie en de directie van de Volkskrant hebben vrijdagavond via berichtgeving in andere media nog getracht zoveel mogelijk abonnees op de hoogte te stellen van het afwijkende uiterlijk van hun krant. Mede als gevolg hiervan kwamen zaterdag relatief weinig klachten bij de krant binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden