Update

Nominaties Clinton en Trump na nieuwe overwinningen stuk dichterbij

Hillary Clinton en Donald Trump hebben dinsdag een grote slag geslagen bij de Amerikaanse voorverkiezingen. Hun achtervolgers Bernie Sanders en Ted Cruz raakten verder achterop, maar denken nog steeds niet aan opgeven.

null Beeld afp
Beeld afp

Trump won in alle vijf noordoostelijke staten waar voorverkiezingen werden gehouden, Clinton in vier daarvan. De Republikeinse koploper brak net als in New York weer door zijn 'plafond' en haalde rond 60 procent van de stemmen, soms zelfs meer, en eindigde bovenaan in alle districten. De Democratische koploper bleef daar iets onder, maar won toch overtuigend in Pennsylvania, Maryland, Connecticut en Delaware. Alleen in Rhode Island won Sanders, maar deze kleine staat leverde weinig gedelegeerden op. Cruz stelde teleur en werd in vier staten laatste, nog achter John Kasich.

Trump haalde zo veel gedelegeerden dat hij een redelijke kans maakt om een onzekere beslissing op de Republikeinse Conventie in juli te vermijden. Hij kwam dinsdag op rond 960 gedelegeerden, plus nog twee derde van de 54 'ongebonden' afgevaardigden uit Pennsylvania die hebben toegezegd op Trump of de winnaar van de staat te stemmen. Dat maakt het gat richting de noodzakelijke 1237 gedelegeerden voor Trump overbrugbaar, zeker met West Virginia en New Jersey nog in het verschiet, twee staten die hem op het lijf geschreven zijn.

Hillary Clinton tijdens haar campagne. Beeld reuters
Hillary Clinton tijdens haar campagne.Beeld reuters

Cruz wil desalniettemin niet van opgeven weten. In een poging het initiatief en de aandacht weer naar zich toe te trekken presenteerde hij woensdag voormalig concurrent en ex-baas van Hewlett Packard Carly Fiorina als zijn toekomstige vice-president.] Cruz signaleerde dat de voorverkiezingen nu weer naar hem 'gunstiger gezind terrein' verhuizen, en dat klopt: in het midden en westen van Amerika zal Cruz de komende weken een aantal staten winnen. Maar Indiana (3 mei) en Californië (7 juni) zijn een stuk twijfelachtiger, en voor Cruz essentieel om Trump van de nominatie af te houden.

Voor Cruz is een achterkamertjeswinst via de Republikeinse Conventie in juli het maximaal haalbare. Trump noemde dat ondenkbaar. Mocht hij de 1237 gedelegeerden niet halen, dan denkt hij dat de Republikeinen toch niet om hem heen kunnen. 'Ik heb straks miljoenen stemmen meer dan Cruz, die kiezers kun je niet negeren.'

Ook Clinton vergrootte haar voorsprong, en voor Sanders is de nominatie nu nagenoeg onbereikbaar. Clinton sloeg in haar overwinningstoespraak een verzoenende toon aan, in een poging de breuken in de Democratische partij te lijmen. 'Ik applaudisseer voor senator Sanders en zijn miljoenen aanhangers, omdat zij duister geld uit de politiek willen hebben en grotere nadruk hebben gelegd op de ongelijkheid', zei ze. 'Ik weet dat we dat samen voor elkaar krijgen.'

Sanders feliciteerde Clinton en erkende in een verklaring impliciet dat hij de nominatie niet meer kan winnen. Maar hij blijft in de race, zei hij, om de kwesties die hij belangrijk vindt over het voetlicht te blijven brengen. 'De inwoners van elke staat mogen vertellen hoe de agenda van de Democratische Partij eruit moet zien. 'Wij blijven meedoen, om zo veel mogelijk gedelegeerden te verzamelen die vechten voor een progressief partijplatform.'

Trump prees Sanders ook, en adviseerde hem half grappend als onafhankelijke kandidaat verder te gaan. Trump, die op economisch vlak en op het gebied van buitenlandse politiek links van Clinton staat, ziet dat hij op deze punten een overlap heeft met Sanders - hoezeer hun aanhangers elkaar ook in de haren hebben gezeten, de afgelopen maanden. De strijd om de Sanders-stemmers is begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden